TRAŽI SE NOVI VLASNIK

Dok Hrvatska trči prema euru, njegovi vlasnici ga - prodaju: ‘Jednostavno je preskupo za održavanje‘

Slavna skulptura eura u Frankfurtu, 50 tona teško umjetničko djelo, postala je preveliko breme za organizaciju koja je održava

Skulptura Eura u Frankfurtu

 Andre Pain/AFP

Najčešće korišteni simbol za tekstove o Europskoj središnjoj banci (ECB) dan je na prodaju - radi se o velikoj plavoj skulpturi koja prikazuje znak eura ispred bivšeg sjedišta središnje banke u njemačkom gradu Frankfurtu.

Skulptura visoka 14 metara podignuta je kada je uveden euro 2001. godine i prebrodila je financijsku krizu i krizu državnog duga pojedinih članica Europske unije. No, sada je jednostavno postala preskupo za održavanje, prenosi portal Politico.

Kultno umjetničko djelo njemačkog umjetnika Ottmara Hörla već 21 godinu održava neprofitna organizacija Frankfurter Kultur Komitee, pod vodstvom Manfreda Pohla.

Vandalizam i nedostatak sponzora

Pohl kaže da su ih rastući problem vandalizma i nedostatak sponzora prisilili na odluku da se ovo djelo proda na aukciji do listopada ove godine.

"Kontaktirali smo 110 banaka u proteklih 12 mjeseci, a 90 se nije ni potrudilo odgovoriti", rekao je Pohl.

ECB, koja je doprinosila sa 15.000 eura godišnje za održavanje, također nije bila zainteresirana za povećanje svoje potpore te nije prisustvovala okruglom stolu u travnju, koji je imao za cilj osigurati financiranje, rekao je Pohl.

Ipak, Pohl ističe da je njegova organizacija već primila iskaze interesa od brojnih pojedinaca i tvrtki. Svi koji su veliki obožavatelji jedinstvene europske valute i zanima ih kupovina ove umjetnine teške 50 tona, više informacija mogu naći OVDJE - pa tko voli, nek izvoli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:21