POSEBAN DOŽIVLJAJ

DODIRNUTI DVA KONTINENTA ISTOVREMENO Djevojčica će zaroniti na mjesto gdje tektonske ploče odvajaju Ameriku i Europu

Usjek Silfra smatra se jednim od najljepših mjesta za ronjenje na svijetu
 pixabay / pixabay

Charlotte Burns, 13-godišnja djevojčica iz Kenta u Velikoj Britaniji uspjela je dobiti dozvolu Islanda da zaroni u usjek Silfra, koji se smatra jednim od najljepših mjesta za ronjenje na svijetu zbog izvanredno čiste vode u kojoj se jasno vidi. No, nije to jedina posebnost ove lokacije!

Djevojčica, koja dolazi iz obitelji ronilaca, ima veliku želju zaroniti 60 metara u dubinu, raširiti ruke i dodirnuti dva kontinenta, čije se tektonske ploče spajaju upravo na tom mjestu.

Točnije, ovo mjesto je posebno po tome što se velike tektonske ploče kontinenata Sjeverne Amerike i Europe, ovdje ne sudaraju. "To je vrlo rijetko da se dvije ploče ne sudaraju, a biti u mogućnosti roniti kroz to i dodirivati dva kontinenta u isto vrijeme je nevjerojatno. A i voda je toliko plava jer dolazi sa svježeg ledenjaka", komentirala je Charlotte Burns za Independent.

Charlotte je počela roniti s 10 godina, čim je to smjela prema zakonu, i to sada je zaranjala diljem svijeta, od Škotske preko Cipra pa do Kalifornije. U usjek Silfra neće zaranjati sama, već u društvu britanskog istraživača Montyja Hallsa, koji je za BBC snimao seriju Great Escape. U toj je seriji prikazivao kako jer živio u zabačenim dijelovima Velike Britanije i Irske sa svojim psom. O uronu u usjek između Sjeverne Amerike i Europe dokumentarac će snimati Sveučilište Coventry.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:33