SUSRET

Dodikova provokacija na sastanku s Lavrovom: ‘Danas je u Republici Srpskoj, sutra ide u BiH‘

Ruski ministar vanjskih poslova rekao je da rušenje i revizija Daytona može izazvati "najozbiljnije posljedice i implikacije"
Sergej Lavrov i Milorad Dodik
 Ministarstvo Vanjskih Poslova Ruske Federacije/twitter

- Danas je ministar Lavrov u posjeti Republici Srpskoj, a sutra je u BiH, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH pred ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom nakon njihovog razgovora, na što je ovaj uzvratio kako mu je "vrlo drago biti u istočnom Sarajevu".

Prvi Putinov diplomat stigao je u dvodnevni posjet BiH, ali prvo je otišao kod Dodika (kasno navečer trebao bi se naći i s Draganom Čovićem) i prema predviđanjima odbacio bilo kakvu mogućnost da Rusija podrži reviziju i promjene Daytona, o čemu se intenzivno zadnjih dana govori u Washingtonu i Bruxellesu.

Posjet Lavrova Dodiku nije donio nikakva iznenađenja, već je potvrdio uglavnom sve najave o tome što će jedan i drugi reći i poručiti. Lavrov smatra da je sadašnji Dayton optimalan za funkcioniranje BiH sastavljene od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

- Daytonski sporazum je osnova i temelj za funkcioniranje BiH i nema alternativu, izričit je bio Lavrov, čime je jasno dao do znanja da će se suprotstaviti najavama o Daytonu 2, istaknuvši da "rušenje i revizija Daytona može izazvati najozbiljnije posljedice i implikacije".

Doduše, založio se za ukidanje OHR-a, odnosno Visokog predstavnika međunarodne zajednice, nazivajući ga anakronizmom te instrumentom "zapadnog protektorata nad BiH" jer to, kako kaže vodeći kremaljski diplomat, "diskreditira naše zapadne kolege".

- Postojanje OHR-a pokazuje nepoštovanje prema narodima u BiH i prema njezinom suverenitetu. Svaki pokušaj da se ruši Daytonski sporazum može imati nesagledive posljedice. Vrlo je teško bilo izgraditi krhku ravnotežu i bez samo jedne komponente može se ugroziti čitava stabilnost, izrekao je Lavrov.

image
Sergej Lavrov i Milorad Dodik
Ministarstvo Vanjskih Poslova Ruske Federacije/twitter

Naglasio da je došlo vrijeme da se "stvari predaju u ruke lokalnim predstavnicima i prestane s vanjskim utjecajima i miješanjem u unutarnje poslove BiH".

Milorad Dodik očito je baš to tražio od Putinovog bliskog suradnika jer je zadnjih dana, od kada su se pojavile naznake da će nova američka administracija promijeniti svoju politiku prema ovim prostorima, bio u panici, tražeći podršku upravo Moskve kako bi se to spriječilo i preduhitrio.

Zato je kazao kako "nikad od Rusije nije tražio podršku za secesiju", ali da iz drugog dijela BiH, ne navodeći izrijekom Federaciju, kaže Dodik, "žele uništiti Republiku Srpsku", a u takvoj BiH "ne želimo biti".

- Za nas nije prihvatljivo ništa što nije u skladu s Daytonom i ustavom BiH, rekao je Dodik, istaknuvši da "svi zakoni koji nametne Visoki predstavnik moraju biti ukinuti i praksa mora biti dovedena u okvire Daytonskog sporazuma".

No, Dodik je najavio da je tražio da se u Banja Luci otvori "predstavništvo ruske ambasade". Nije rekao konzulat, nego baš ovako - "predstavništvo ambasade". Nadalje, Dodik je obećao Lavrovu da BiH neće u NATO, niti uvoditi sankcije protiv Rusije jer "RS u tome ne vidi interes" i kako ne želi da BiH "ima komisiju za integraciju u NATO".

- Suradnja da, ali integracija ne, kazao je Dodik te i on zaiskao ukidanje Visokog predstavnika. U svom obraćanju, Dodik se ni jednom nije pozvao na Dragana Čovića, niti je spominjao Hrvate niti svoje nedavne prijetnje da će Srbi i Hrvati izaći sa svojim prijedlozima preinaka BiH. Ovakav ton iz istočnog Sarajeva, poruka je i Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću, pred njihov sastanak jer druga dvojica BiH predsjednika prema reviziji Daytona imaju suprotan stav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:18