‘NAMJEŠTENI PROCES‘

Dodik: Suđenje? Iza svega stoje Amerikanci!; Šefa RS-a brani čuveni hrvatski odvjetnik: Najvažnije tek slijedi...

Za Sud BiH kazao da je ‘nakaradan poput Haaškog tribunala‘ pa stoga na njemu ne može dokazati svoju nevinost
 Antonio Balic/Cropix

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik ponovo je u ponedjeljak tvrdio kako je izložen sudskom postupku u toj zemlji jer je žrtva namještenog političkog procesa iza kojega navodno stoji SAD.

Dodik je ovo izjavio nakon ročišta na Sudu BiH u Sarajevu gdje je nastavljeno suđenje koje se protiv njega vodi po optužnici državnog tužiteljstva podignutoj zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Na konferenciji za novinstvo, održanoj nakon toga u Istočnom Sarajevu, Dodik je tvrdio kako i ovo ročište dokazuje da je riječ o "namještenom političkom procesu" kojega mu je navodno pripremio američki veleposlanik u BiH Michael Murphy.

image
Antonio Balic/Cropix
image
Antonio Balic/Cropix
image
Antonio Balic/Cropix

Za Sud BiH kazao da je "nakaradan poput Haaškog tribunala" pa stoga na njemu ne može dokazati svoju nevinost.

"Sve ovo obilježava kolonijalni karakter BiH", zaključio je Dodik.

On i direktor Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić optuženi su jer su omogućili objavljivanje dva zakona koje je donio entitetski parlament, a visoki predstavnik Christian Schmidt ih je svojom odlukom stavio izvan snage jer se njima krši Daytonski sporazum.

U RS-u su tim zakonima pokušali blokirati provedbu presuda Ustavnog suda BiH kao i svih odluka koje donosi Schmidt.

Tužitelj Nedim Ćosić na ročištu iznio materijalne dokaze Dodikove i Lukićeve krivice, uključujući tu Schmidtove odluke koje su obvezujuće za sva lokalna tijela vlasti, no sutkinja Sena Uzunović je odbila kao nepotrebne neke dokaze poput medijskih napisa, ali i sudski prijevod Aneksa 10. Daytonskog sporazuma koji definira ovlasti visokog predstavnika s obrazloženjem da to nije originalni dokument.

Hrvatski odvjetnik Anto Nobilo, koji i dalje zastupa Dodika, najavio je novinarima kako će obrana tražiti da se u nastavku suđenja kao svjedok pozive i visoki predstavnik Schmidt.

"Najvažnije tek slijedi odnosno odluka sutkinje koje će nam dokaze dopustiti", kazao je Nobilo pojašnjavajući kako im je to "prva crta obrane".

Nastavak suđenja Dodiku i Lukiću zakazan je za 22. svibnja.

image
Antonio Balic/Cropix
image
Antonio Balic/Cropix
image
Antonio Balic/Cropix
image
Antonio Balic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 14:24