VJERNI VAZAL

Dodik opet otišao Putinu, govorio o secesiji RS i ulizivao se Kremlju: ‘Specijalna operacija je opravdana‘

Dodik je jedan od najbitnijih ruskih igrača na Balkanu, zadužen je za destabilizaciju BiH, pa i cijele balkanske regije

Milorad Dodik i Vladimir Putin (arhivska fotografija)

 Alexey Nikolsky/Afp/Profimedia/Alexey Nikolsky/Afp/Profimedia

Već drugi put otkad je Rusija prije šest mjeseci započela agresiju na Ukrajinu, srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik, u praskozorje bosanskohercegovačkih izbora, uputio se u Moskvu na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Susreli su se i u Sankt Peterburgu u lipnju.

Milorad Dodik ostao je jedan od najvjernijih Putinovih vazala (teško je uporabiti termin - saveznik) koji otvoreno podržava rusku intervenciju. "Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini je opravdana", rekao je za prorežimsku novinsku agenciju TASS, potvrđujući dodatno kako "Rusija nije Srbija, kojoj se može isključivati nafta i uvoditi sankcije". "Rusija je morala uzvratiti", dodao je Dodik.

Pitanje misije EUFOR-a

Naime, iako ruski mediji navode da će u središtu razgovora uglavnom biti gospodarska pitanja (čitaj - traženje da Republika Srpska dobije garancije za isporuke ruskog plina i nafte), jedno od glavnih će biti molba Vladimiru Putinu da u Vijeću sigurnosti UN-a podrži produženje misije EUFOR-a Althea, a ne da njihovu ulogu preuzme NATO, kako se već otvoreno govori. Naime, u studenom će se na dnevnom redu Vijeća sigurnosti UN-a naći i to pitanje, a Dodik se protivi ulasku NATO-a umjesto EUFOR-a u BiH.

U razgovoru za TASS kazao je kako ideja referenduma o samostalnosti RS-a, odnosno njenog izlaska iz BiH "čeka na odgovarajući trenutak", a i Putinu će govoriti o tome. "Naša težnja prema Srbiji je prirodna", kazao je Dodik uspoređujući to s, kako kaže, Rusima u Ukrajini koji teže Rusiji.

Dodik se, inače, s Putinom sastaje u trenutku kada je odlučeno da se održi referendum o pripajanju okupiranih područja Donbasa i Hersona Rusiji. Nedavno se pohvalio kako ima potvrdu da će Rusija graditi dvije termoelektrane u RS-u. Doduše, o tome kako i koliko to košta Dodik se nije izjašnjavao. Rusija je, inače, peti najveći investitor u RS-u, ali gotovo isključivo u energetskom sektoru. Osim toga, Milorad Dodik nije slučajno za posjet izabrao ovaj trenutak, neka tri tjedna prije izbora, jer smatra da mu je susret s Putinom najjači predizborni adut.

Kremaljski igrač na Balkanu

On je jedan od najbitnijih ruskih igrača na Balkanu, zadužen je za destabilizaciju BiH, pa i cijele balkanske regije, po naputku Kremlja. Podsjetimo se da je prije nekoliko dana iz američke administracije rečeno kako je Milorad Dodik dobivao tajna novčana sredstva od Rusije u okviru napora Moskve da stekne utjecaj u inozemstvu, prenio je Glas Amerike. Mnogi prorežimski analitičari ga čak smatraju važnijim ruskim čovjekom od Aleksandra Vučića, približno istih "kvaliteta" kao mađarski premijer Viktor Orbán, kojeg i ruski mediji često nazivaju "najkorisnijim ruskim troublemakerom u EU". Milorad Dodik uz Aleksandra Vučića na Balkanu, a Orbán u Bruxellesu.

No, spomenimo i najboljeg Dodikovog prijatelja i saveznika, hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, koji se nekoliko dana prije putovanja u Moskvu s Dodikom družio tri sata na njegovu imanju kod Laktaša. Jesu li razgovarali i o posjetu Putinu!? U svakom slučaju, svaki inozemni posjet Putinu je u ovoj situaciji vrlo važan jer pokazuje da nije izoliran te da Rusija osim rata u Ukrajini još može voditi aktivnu međunarodnu politiku, a i pokazati da ima svojih igrača s kojima može nanijeti štetu regiji iz koje oni dolaze. Podsjetimo da je ruski ambasador u Sarajevu Igor Kalabuhov ljetos govorio o propasti Zapada te da se BiH zbog toga mora znati prestrojiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:54