POD OKRILJEM NOĆI

Doček kakav Putin ne pamti: Pogledajte što mu je spremio Kim Jong Un, promptno reagirao šef NATO-a: ‘Ne može više tako!‘

Putin je prilikom razgovora s Kim Jong Unom obećao da će podržati Sjevernu Koreju protiv SAD-a

Doček Vladimira Putina u Sjevernoj Koreji

 /Afp

NATO je zabrinut oko podrške koju bi Rusija mogla pružiti sjevernokorejskom raketnom i nuklearnom programu, kazao je čelnik NATO-a u utorak, nakon prvog Putinovog posjeta toj zatvorenoj državi s nuklearnim naoružanjem u 24 godine.

Putin je prilikom posjeta i razgovora s vođom Sjeverne Koreje Kim Jong Unom obećao produbiti trgovinske i sigurnosne veze te da će podržati Sjevernu Koreju protiv SAD-a, bliskoga saveznika svoga ljutoga protivnika Južne Koreje. Odmah po dočeku, prenose svjetski mediji, Kim Jong Un je Putinu pripremio crveni tepih na aerodromu u Pjongjangu.

SAD je optužio Sjevernu Koreju da je Rusiju opskrbila "desecima balističkih raketa i preko jedanaest tisuća spremnika municije" koje će koristiti u Ukrajini.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je na zajedničkom brifingu za novinare nakon razgovora s Državnim tajnikom SAD-a Antonyjem Blinkenom da ruski rat u Ukrajini potpomažu Kina, Sjeverna Koreja i Iran, koji priželjkuju pad NATO-a.

"Također, zabrinuti smo i oko moguće podrške koju bi Rusija mogla pružiti Sjevernoj Koreji, kad se govori o podršci njihovom raketnome i nuklearnom programu", kazao je Stoltenberg.

image
Gavriil Grigorov/Afp
image
Str/Afp
image
Str/Afp

Rekao je da ovo, zajedno s podrškom koju Kina daje ruskoj ratnoj ekonomiji, pokazuje da su sigurnosna pitanja u Europi povezana s Azijom te dodao da će se na samitu NATO-a, koji će se održati idući mjesec u Washingtonu, učvrstiti veze NATO-a s Australijom, Novim Zelandom, Južnom Korejom i Japanom.

Stoltenberg je kazao da bi se Kina u nekom trenutku trebala suočiti s "posljedicama".

"Ne mogu nastaviti imati normalne trgovinske odnose sa zemljama u Europi dok istovremeno podupiru najveći rat u Europi nakon Drugog svjetskog rata", poručio je.

image
Str/Afp
image
Str/Afp
image
Str/Afp

Stoltenberg je rekao da se još ne može znati o kakvim se posljedicama radi, ali da je to "pitanje kojime se treba pozabaviti jer se ovako ne može nastaviti".

image
Gavriil Grigorov/Afp
image
Gavriil Grigorov/Afp
image
Gavriil Grigorov/Afp

Na brifingu sa Stoltenbergom, Blinken je kazao da je Putinov put u Pyongyang pokazatelj da "očajno" želi učvrstiti odnose sa zemljama koje mogu podržati njegov rat u Ukrajini.

Dodao je da je podrška Kine omogućila Rusiji da zadrži svoju obrambenu industrijsku bazu tako što Moskvu opskrbljuje sa 70 posto uvoza strojnih alata te 90 posto mikroelektronike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 20:39