CJEPIVO MIMO REDA

‘Dobio sam ponudu da potpišem poseban ugovor s AstraZenecom. Još tri premijera su dobili poziv‘

Češki premijer Andrej Babiš otkriva da nije potpisao ugovor jer je cijena bila previsoka te zbog postojećih ugovora s EU-om.
Andrej Babiš
 Andrej Isakovic

Četiri članice Europske unije dobile su ponudu da potpišu posebne ugovore o nabavci cjepiva protiv covida-19 od britansko-švedske farmaceutske tvrtke AstraZeneca kako bi dobile cjepivo prije drugih članica, otkrio je u četvrtak češki premijer Andrej Babiš, a prenosi Euractiv.

Babiševo otkriće baca novo svjetlo i otvara mnoga pitanja o strategiji distribucije cjepiva farmaceutske tvrtke nakon što je nedavno izbio veliki skandal kada je došlo do zastoja u isporuci cjepiva AstraZenece prema Europskoj uniji suprotno potpisanom ugovoru.

- Dok AstraZeneca odbija isporučiti Uniji 80 milijuna doza, mi smo dobivali opetovane ponude za to cjepivo, ne samo ja, nego još tri europska premijera, čak i prije nego što je prema EU krenula distribucija. Stiglo je od tvrtke, posrednik je bio iz Dubija, uz plaćanje unaprijed 50%, rekao je.

- Vjerujte mi, svakako bismo iskoristili ovu priliku da je bila realna. Ali mi si to ne možemo priuštiti. Naravno, moramo poštivati EU sporazume, dodao je Babiš.

Nije poznato koja bi bila cijena cjepiva u toj posebnoj ponudi, ali obzirom da Babiševu izjavu, vjerojatno je bila visoka. Ovo nije prvi put da su iznesene sumnje kako su neke članice vodile zakulisne pregovore s farmaceutskom industrijom, zaobilazeći Bruxelles.

Euractiv podsjeća da je prije nekoliko tjedana Europskoj komisiji poslao upit o takvim bilateralnim ponudama, no izvor iz EU-a poručio je da nema saznanja o tome.

image
Cjepivo AstraZeneca
Remko De Waal
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:36