OPASNE IGRE

‘Dobio sam milijun dolara da se šest mjeseci dopingiram i nakon toga srušim svjetski rekord!‘

‘Pokazati ću kako se to može učiniti sigurno i ispravno - stvoriti sportaša kakvog još nismo vidjeli‘, rekao je James Magnussen

James Magnussen

 Khapgg/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Khapgg/backgrid/backgrid Usa/profimedia

Bivši svjetski prvak u plivanju James Magnussen izjavio je da će šest mjeseci uzimati zabranjene supstance u pokušaju da sruši svjetski rekord na 50 metara slobodno.

Australac (32) će izaći iz mirovine nakon 5 godina kako bi se natjecao na Enhanced Gamesu, prvom svjetskom sportskom događaju za natjecatelje koji javno koriste doping.

Magnussen će pokušati plivati ​​brže od rekorda na 50 metara slobodnim stilom, iako njegov uspjeh neće biti služben jer se ne koristi režim testiranja na droge, piše BBC.

"Oboriti ću rekord za šest mjeseci", rekao je Magnussen, koji će za to biti plaćen milijun dolara.

Svjetski rekord na 50 metara slobodnim stilom za muškarce od 20,91 sekundi postavio je Brazilac Cesar Cielo 2009. godine, iako je nosio kostim za poboljšanje performansi koji je zabranjen nekoliko mjeseci kasnije.

‘Telefon mi ne prestaje zvoniti, nakon ovog mnogi će se uključiti‘

Enhanced Games osnovao je australski biznismen Aron D‘Souza 2023. godine, koji prkosi svjetskom antidopinškom kodeksu. "Ne sumnjam da će se, nakon što je to James javno obznanio, pridružiti deseci, stotine sportaša. Telefon mi ne prestaje zvoniti", rekao je i dodao kako je ponosan što će Australac pokušati oboriti rekord. Planira u natjecanje uključiti atletiku, plivanje, dizanje utega, gimnastiku i borilačke sportove, iako datum i mjesto održavanja još nisu određeni.

Ideja je izazvala i kritike: ‘Ovo je nesigurno i opasno‘

Međutim, prijedlog je izazvao kritike. Prošle je godine Agencija za borbu protiv dopinga Ujedinjenog Kraljevstva rekla da je "izuzetno zabrinuta konceptom poboljšanih igara". "Premisa sportskih natjecanja koja dopuštaju lijekove za poboljšanje performansi je nesigurna, opasna za zdravlje i dobrobit sportaša i kosi se s poštenom igrom", navode.

‘Jako mi je zanimljiv taj koncept, možemo stvoriti sportaša kakvog još nisu vidjeli‘

Magnussen, koji je osvojio naslove svjetskog prvaka na 100 metara slobodnog plivanja 2011. i 2013., te olimpijsko srebro u Londonu 2012., ima osobni rekord od 21,52 na 50 metara koji je postigao prije 11 godina.

Unatoč tome što može slobodno uzimati bilo koje lijekove za poboljšanje performansi, Magnussen kaže da ne želi riskirati svoje zdravlje. "Od kad sam prvi put čuo za ovaj događaj mislim da je to jako zanimljiv koncept”, rekao je Magnussen.

Otkrio je kako želi ići Ameriku, gdje će dobiti prave savjete i uzimati prave suplemente. "Želio bih to dokumentirati kroz videozapis. Pokazati ću kako se to može učiniti sigurno i ispravno, te stvoriti sportaša kakvog još nismo vidjeli."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:48