NOVE MJERE

Dobavljači energije u Britaniji traže vladinu intervenciju zbog "užasnih" cijena

Cijene su na globalnim tržištima otada još više porasle, potaknute ruskom invazijom na Ukrajinu
 Adrian Dennis/AFP

Izvršni direktori četiri vodeća britanska dobavljača energije pozvali su vladu u Londonu da uvede nove mjere kako bi se ublažila utjecaj skoka cijena u listopadu, prije vrhunca zimske potražnje.

Za milijune kućanstava cijene struje i plina porasle su od početka travnja za 54 posto nakon što je regulator Ofgem podigao gornju granicu najčešće korištenih tarifa, zbog rekordne razine veleprodajnih ciijena na globalnim tržištima.

Cijene su na globalnim tržištima otada još više porasle, potaknute ruskom invazijom na Ukrajinu.

Analitičari Cornwall Insighta predviđaju da bi regulator mogao podići gornju granicu, koja bi stupila na snagu u listopadu, za još 30 posto, na više od 2.600 funti godišnje.

"Najviše me brine da bi u listopadu situacija mogla biti užasna, uistinu užasna", rekao je Keith Anderson, izvršni direktor Scottish Powera u vlasništvu španjolske Iberdrole na sastanku odbora britanskog parlamenta.

"Potrebna je velika promjena u pristupu vlade", dodao je Anderson.

Savjetodavna kuća The Resolution Foundation izvijestila je da se od podizanja cijena u travnju broj kućanstava u Engleskoj koja troše najmanje 10 posto proračuna na energiju, što znači da imaju teškoća s plaćanjem, udvostručio, na pet milijuna.

Vlada je u veljači uvela mjere pomoći, uključujući popust od 200 funti (261 dolar) na račune za struju za sva kućanstva, s razdobljem povrata od pet godina, počevši od listopada.

"Situacija se značajno pogoršala pa očekujem da će je vlada ponovno razmotriti", rekao je Simon Rossi, izvršni direktor britanske podružnice francuskog EDF-a.

Izvršni direktor britanske podružnice njemačkog E.ON-a Michael Lewis upozorio je da bi nakon predviđenog poskupljenja u listopadu 30 do 40 posto britanskih kućanstava moglo imati problema s plaćanjem računa,

I glavni izvršni direktor vlasnika British Gas Centrica Chris O'Shea smatra da će se stanje u listopadu pogoršati ako vlada ne uvede dodatne mjere pomoći.

Anderson je vladi sugerirao da oformi socijalni fond za subvencioniranje energije za najugroženije, a Lewis je predlažio da smanji naknade u računima za energiju, poveća važeći popust od 200 funti i produlji razdoblje otplate.

U ministarstvu poslovanja, energetike i industrijske strategije nisu odmah odgovorili na zahtjev da komentiraju apele čelnika energetskih tvrtki.

Oporbena Laburistička stranka pozvala je u siječnju vladu da uvede porez na izimno veliku zaradu proizvođača nafte i plina u Sjevernom moru i da prihod koristi za pomoć onima koji imaju teškoće s plaćanjem računa.

Rekordne cijene znače veliku dobit za proizvođače energije dok su neki dobavljači pod pritiskom, a mnoge su manje kompanije prošle godine propale.

Centrica je udvostručila dobit u 2021. godini jer je preuzela kupce propalih konkurentskih tvrtki, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:17