KAKAV OBRAT

Djevojku Romana Protaševiča strpali u zatvor na šest godina, a on se na slobodi oženio - drugom!

Protaševič i Sapega bili su u vezi šest mjeseci kada je došlo do incidenta i prizemljenja zrakoplova Ryanaira

Sofia Sapega; u sredini Roman Protaševič i nova odabranica

 AFP, Telegram

Kada je prije godinu dana u Minsku prizemljen zrakoplov Ryanaira na letu iz Grčke u Latviju u njemu su bili bjeloruski oporbeni bloger i novinar Roman Protaševič i njegova djevojka Sofia Sapega.

Ovih dana sud u Bjeloursiji osudio je Sofiju Sapegu na šest godina zatvora za 'poticanje društvene mržnje' Obzirom da je ona ruska državljanka njezin odvjetnik je najavio da će tražiti pomoć od ruskog predsjednika Vladimira Putina. Oglasio se i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov koji je prokomentirao da će Sofia Sapega dobiti pomoć, ali nije želio komentirati presudu.

Protaševič i Sapega bili su u vezi šest mjeseci kada je došlo do incidenta i prizemljenja zrakoplova Ryanaira. I njega očekuje suđenje u Bjelorusiji, no status njegova kaznenog predmeta nije poznat.

image

Roman Protaševič

Viktor Tolochko/AFP

Istodobno, stiže vijesti da se Roman Protaševič oženio, no njegova odabranica nije Sofia Sapega. Prema njegovim riječima, njih dvoje su se razišli za vrijeme godišnjeg odmora u Grčkoj, prije incidenta s Ryanairom. Oboje su tada uhićeni i stavljeni u kućni pritvor koji su mjesec proveli u istom stanu.

- Zajednički život nije doveo do međusobnog zbližavanja. Stalna prisutnost čuvara u skučenom prostoru u vrlo stresnoj situaciji očito nije pridonijela usklađivanju karaktera. Podsjetit ću vas da smo Sofia i ja prekinuli prije slijetanja u Minsk, rekao je poduženjem obraćanju na internetu.

image

Sofia Sapega na sudu

Tamara Belyaeva/AFP

U listopadu su ih razdvojili i on tvrdi da od tada nemaju izravni kontakt, iako je on povremeno komunicirao s njezinim roditeljima.

- Čak se niti naši kazneni predmeti ne podudaraju, potpuno su različiti, rekao je.

Komentirajući vijest o ženidbi bjeloruskog blogera, dopisnik Financial Timesa iz Moskve Max Seddon napisao je na Twitteru kako je Protaševič vjerojatno izbjegao zatvor u zamjenu za javno poniženje.

- Sumorna priča o sposobnosti bjeloruskog režima da slomi ljude, napisao je.

Zrakoplov u kojemu su bili Protaševič i Sapega na liniji Atena-Vilnius bio je u bjeloruskom zračnom prostoru i gotovo je stigao do Litve kad je pilot bio prisiljen promijeniti smjer.

Minsk je tvrdio da se u zrakoplovu nalazi eksploziv, koji međutim nije pronađen pretragom zrakoplova.

Ime Protaševiča nalazilo se na popisu traženih osoba nakon masovnih ulični prosvjeda 2020. godine koji su izbili nakon pobjede Aleksandra Lukašenka na izborima. Bio je urednik Nexte, popularnog kanala na Telegramu koji je pomogao u organizaciji prosvjeda u Minsku. Sapega je vodila jedan drugi kanal na Telegramu - pod nazivom 'Crna knjiga Bjelorusije' - na kojemu je objavljivala osobne podatke državnih službenika i vojnog osoblja koje je sudjelovalo u masovnim represijama prosvjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:35