POKLONILI JOJ BAKAR

Djevojčicu rasistički vrijeđali, nije imala pratnju za maturalnu, u pomoć joj priskočila poznata srpska pjevačica: ‘Ne brini...‘

Među osobama koje su na društvenim mrežama objavile da žele pomoći djevojčici našao se i košarkaš Vladimir Štimac

Seka Aleksić

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon što je učenica romskog podrijetla koja pohađa 8. razred Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" u Vrbasu u Republici Srbiji sredinom svibnja od drugih učenika iz razreda zbog "na poklon" dobila komad bakra te nakon što je dječak koji ju je trebao dopratiti na maturalnu zabavu odbio to napraviti, srpska pjevačica Seka Aleksić, srpski glumci Ammar Mešić i Stevan Piale te srpski košarkaš Vladimir Štimac ponudili su da djevojčicu koju njezini "kolege" iz razreda već neko vrijeme vrijeđaju doprate na maturalnu zabavu.

Kako pišu srpski mediji, spomenuti komad bakra djevojčici je "poklonjen" uz riječi, "tvoji svakako skupljaju bakar, pa da doprinesemo", a 8. je travnja ove godine primila i "čestitku" za rođendan. Tada joj je, naime, jedna učenica prišla i čestitala, na što joj je djevojčica rekla da joj nije rođendan. "Što se praviš luda, danas je Dan Roma", navodno joj je tada rekla čestitarka. Djevojčičina je majka Novostima rekla da njezina kći vrijeđanje trpi od listopada 2022. godine. Tada su joj drugi učenici prvi puta spominjali bakar te joj dobacivali da je Ciganka.

Sastanak s roditeljima

Otac djevojčice, vozač kamiona na radu u Europi, zamolio je razrednika razreda koji pohađa njegova kći da održi sastanak s roditeljima učenika kako bi se zlostavljanju njegova djeteta stalo na kraj. Sastanak je održan, majka dječaka koji je djevojčici donio komad bakrene žice ispričala se njezinim roditeljima te rekla da se to neće ponoviti. Međutim, dječak koji ju je trebao dopratiti na maturalnu zabavu to je odbio uz neumjesna dobacivanja da će djevojčica poželjeti ukrasti bicikl ako ga uoči na ulici. "Šaljivdžijin" je otac tada rekao da on svome sinu ne može napraviti ništa.

Majka učenice rekla je da njezinu kći više ne provociraju, ali da je djevojčica sada potpuno izolirana te da se s njome druži tek jedna druga učenica. Mediji su naposljetku konstatirali da će djevojčica na maturalnu zabavu morati sama, odnosno da će joj pratnja biti njezin razrednik.

Kada se priča o šikaniranoj i zlostavljanoj djevojčici proširila društvenim mrežama, pjevačica Seka Aleksić rekla je u nedjelju da će joj ona biti pratnja.

Aleksić je u utorak na društvenoj mreži Twitter napisala da je razgovarala s ocem djevojčice te da će i s njom razgovarati. Pjevačica je dodala da joj se mnogo ljudi javilo sa željom da nekako pomognu djevojčici iz Vrbasa.

Aleksić je kasnije u utorak objavila da je razgovarala s djevojčicom te da je ova presretna što će joj poznata pjevačica biti pratnja na maturalnoj zabavi.

‘Društvo za sve‘

- Diskriminacija ne smije biti dio našeg svijeta! Svako dijete, bez obzira na nacionalnost, zaslužuje da se osjeća voljeno. Neka vaša djela govore više od riječi. Voljela bih da smo društvo u kojem se svatko osjeća prihvaćeno i vrijedno - napisala je pjevačica u srijedu na Twitteru.

Među osobama koje su na društvenim mrežama objavile da žele pomoći djevojčici iz Vrbasa našao se i košarkaš Vladimir Štimac, koji je rekao da djevojčici želi kupiti haljinu i cipele u kojima će otići na zabavu.

Uz njega, srpski glumci Ammar Mešić i Stevan Piale rekli su da bi rado došli na maturalnu zabavu i pridružili se djevojčici i Aleksić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:00