ODVELA JU MAJKA

Djevojčici koja je nacrtala antiratni crtež život se pretvorio u pakao: ‘Nije više u sirotištu...‘

Problemi za ovu rusku obitelj počinju kad je Maria Moskaljov (13) nacrtala crtež na kojem je pisalo ‘Ne ratu‘ i ‘Slava Ukrajini‘

Maria i Aleksej Moskaljov

Djevojčicu iz Rusije poslanu u sirotište nakon što je u školi nacrtala antiratni crtež, iz tog je doma za djecu odvela njezina majka, kazala je povjerenica Kremlja za dječja prava, piše Guardian.

Povjerenica Maria Lvova-Belova kaže kako je susrela djevojčičinu majku koja već duže ne živi s njom i mužem. Djevojčica je prethodno odbila živjeti s majkom, ali se onda predomislila, pa ju je majka odvela kući, kazala je Lvova-Belova.

U ovom slučaju koji je privukao međunarodnu medijsku pozornost, otac 13-godišnje Marije Maše Moskaljove optužen je zbog diskreditiranja ruske vojske i osuđen na dvije godine zatvora, a njegova je kći poslana u dom za djecu bez roditeljske skrbi.

Otac djevojčice, Aleksej Moskaljov, pobjegao je iz kućnog pritvora prije izricanja presude prošli tjedan u gradu Jefremovu, južno od Moskve.

image

Aleksej Moskaljov u kućnom pritvoru

Natalia Kolesnikova/Afp

Dva dana poslije, priveden je u Bjelorusiji. No gdje se sada nalazi, nije poznato, no na sudu u Jefremovu će se u četvrtak održati ročište na kojem će se raspravljati o zahtjevu tužiteljstva da mu se oduzmu roditeljska prava.

Moskaljov (54) je optužen na temelju objava na društvenim mrežama u kojima je kritizirao rat u Ukrajini, što je, po zakonu uvedenom nekoliko dana nakon invazije, kazneno djelo. Moskaljov je odbacio sve optužbe.

image

Aleksej Moskaljov na sudu

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Prema onome što su rekli njegovi odvjetnici i pristaše, Mosaljovljevi problemi su nastali nakon što je njegova kći nacrtala crtež na kojem je pisalo i ‘Ne ratu‘ te ‘Slava Ukrajini‘.

Nakon što su vidjeli crtež, djelatnici škole u koju je djevojčica išla, pozvali su policiju. Djevojčica je ispitana, a njezin otac optužen, a onda i osuđen zbog svojih objava na društvenim mrežama.

image

Maša Moskalev i njezin crtež

Ovaj slučaj zorno prikazuje na koji se način Kremlj obračunava sa svojim neistomišljenicima i svima onima koji se usude kritizirati rat u Ukrajini. Memorial, jedna od najstarijih i najprominentnijih grupa za ljudska prava u Rusiji i dobitnica Nobelove nagrade za mir 2022., proglasila je Moskaljova političkim zatvorenikom.

Međunarodni kazneni sud zatražio je uhićenje povjerenice Marije Lvove-Belove kao i ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog deportacije Ukrajinske djece u Rusiju što se karakterizira kao ratni zločin.

image

Sud u Jefremovu

Natalia Kolesnikova/Afp

Na sastanku UN-a u srijedu, Lvova-Belova je kazala kako su djeca preseljena zbog njihove vlastite sigurnosti te da Moskva surađuje s međunarodnim organizacijama kako bi se djeca vratila svojim obiteljima. Velika Britanija je blokirala UN-ov internetski prijenos neformalnog sastanka Vijeća sigurnosti, a zbog pojavljivanja Lvove-Belove diplomati iz SAD-a, Britanije, Albanije i Malte napustili su dvoranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:35