ČUDO U INDONEZIJI

Dječak preživio dva dana pod ruševinama, spasio ga madrac: ‘Želi ići kući i stalno traži mamu, a ona je poginula‘

‘Azka je sada dobro, nije ozlijeđen‘, rekao je njegov rođak Salman Alfarisi i dodao kako je dječakova majka, nažalost, poginula

Spašenog dječaka Azku iznose na sigurno

 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Obilna kiša koja ne prestaje padati i opasnost od dodatnih odrona ometaju napore indonezijskih spasilaca koji tragaju za preživjelima u potresu koji je u ponedjeljak pogodio zapad Jave. Život je izgubila 271 osoba, dok onima koji su još uvijek zarobljeni ispod ruševina vrijeme ističe, piše Guardian.

No nakon niza tragičnih, stigla je i jedna lijepa vijest. Naime, spasioci su iz ruševina izvukli petogodišnjeg dječaka koji je preživio jer je bio zaštićen madracem.

U videu spašavanja koji je objavila lokalna vatrogasna postrojba, dječak Azka, koji je bio zarobljen čitava dva dana, djelovao je svjesno i smireno dok su ga izvlačili na sigurno.

‘Azka je sada dobro, nije ozlijeđen‘, rekao je njegov rođak Salman Alfarisi (22) dok je držao dječaka za ruku u improviziranom šatoru na bolničkom parkiralištu. Dodao je kako je, nažalost, dječakova majka poginula. ‘Doktor je rekao da je slab samo zato što je gladan. Sada samo želi ići kući. I stalno traži svoju mamu.‘

Potres magnitude 5,6 u ponedjeljak je prouzročio veliku štetu u planinskom gradu Cianjur, oko 75 km južno od glavnog grada Jakarte. Još se 40 ljudi vodi kao nestalo.

Najveći napori spasitelja usredotočeni su na Cugenang, jedan od najteže pogođenih okruga, gdje se vjeruje da je barem još jedno selo zatrpano u odronima.

Helikopteri bacaju hranu i vodu stanovnicima sela do kojih nije moguće doći cestom, rekao je šef agencije za potragu i spašavanje Henri Alfiandi.

Dodao je da su šanse da itko zarobljen u ruševinama preživi tri dana nakon potresa sve manje i da je opasnost od naknadnih potresa i novih klizišta na kišom natopljenim padinama, usporila njegove timove.

‘Budući da je potres bio prilično jak i padala je kiša, bojali smo se da će doći do odrona‘, rekao je. ‘Ali sada smo nastavili proces evakuacije.‘

image

Spašenog dječaka Azku iznose na sigurno

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ai Nurjanah (48) rekla je da je bila zarobljena ispod betona oko 15 minuta nakon potresa te da je svojim tijelom štitila svoju četverogodišnju kćer. Spavali su kad se dogodio potres.

‘Zvala sam u pomoć sve dok nisam ostala bez glasa. Moja kći je plakala: ‘Mama, mrak je, ne mogu disati.‘‘

Vlasti užurbano rade na dopremanju još teških strojeva za raščišćavanje. Na teren je poslano oko 6000 spasilaca.

Dužnosnici su rekli da je bilo više od 170 naknadnih potresa, uključujući onaj magnitude 3,9 u srijedu poslijepodne.

U bolnici u Cianjuru pacijenti se liječe vani u šatorima zbog straha od naknadnih potresa.

Ministar zdravstva Budi Gunadi Sadikin rekao je da postoji hitna potreba za dodatnom pomoći pacijentima u bolnicama oštećenim potresom.

image

Potres u Cianjuru

Adek Berry/Afp/Profimedia/Adek Berry/afp/profimedia

Indonezija je jedna od zemalja svijeta koja je najsklonija potresima, redovito bilježi jake potrese u moru gdje se nalaze rasjedi.

Potres od ponedjeljka bio je tako smrtonosan jer je pogodio gusto naseljeno područje, a epicentar je bio na maloj dubini od samo 10 km.

Loši građevinski standardi doveli su do mnogih smrti, rekli su dužnosnici.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo, koji je u utorak posjetio zonu katastrofe, apelirao je da se tijekom obnove grade kuće otporne na potrese.

image

Potres u Cianjuru

Adek Berry/Afp/Profimedia/Adek Berry/afp/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:21