TOČKA TRENJA

Dižu je uz samu granicu s Rusijom, utući će bogatstvo, u povijesni projekt upleten je i Berlin: ‘Ako nismo sigurni mi, nisu ni oni!‘

Projekt bi trebao biti gotov do 2027. godine

Njemački vojnici na mjestu izgradnje buduće baze u Litvi

 Juliane Sonntag/imago Stock&people/profimedia/Juliane Sonntag/imago Stock&people/profimedia

Litva je danas započela izgradnju vojne baze koja će po završetku, koji je planiran za kraj 2027. godine, primiti do 4000 njemačkih vojnika.

Bit će to prvo stalno raspoređivanje njemačke vojske u inozemstvu od kraja Drugog svjetskog rata. Njemačka se prošle godine obvezala rasporediti trupe u članici NATO-a i Europske unije koja graniči s Rusijom. Njemački ministar obrane Boris Pistorius usporedio je tada takvu odluku sa slanjem savezničkih snaga u Zapadnu Njemačku tijekom Hladnog rata radi obrane Zapadne Europe u slučaju sovjetskog napada.

image

Ministar obrane Laurynas Kasciunas i prmeijerka Ingrida Simonyte na svečanosti u povodu početka radova

Alexander Welscher/Dpa Picture-alliance Via Afp

Litavski glavni šef vojske Raimundas Vaiksnoras procijenio je da će njegova zemlja potrošiti više od milijardu eura na izgradnju baze u sljedeće tri godine, dodajući da je riječ o izgradnji najvećeg vojnog kompleksa u povijesti Litve, prenosi Reuters.

Reuters prenosi riječi Vaiksnoras koji je ustvrdio da je to ogromna investicija za naciju od 2,9 milijuna stanovnika.

Glavni šef vojske je istaknuo da bi vojna baza trebala poslužiti kao "ohrabrenje građanima Litve te sredstvo odvraćanja za Rusiju‘, uslijed rastućeg straha da bi Putin mogao nakon Ukrajine napasti i druge susjedne zemlje.

Baza će se graditi na golemom zemljištu od čak 170 hektara površine u blizini glavnog grada Vilniusa, koji se nalazi oko 240 kilometara od ruske granice i oko 20 kilometara od Bjelorusije.

image

Veliko gradilište u Rudninkaiju

Alexander Welscher/Dpa Picture-alliance Via Afp
image

Veliko gradilište u Rudninkaiju

Alexander Welscher/Dpa Picture-alliance Via Afp

Vojni kompleks u Rudninkaiju primit će do 4000 vojnika, a sadržavat će skladišta i opremu i prostor za održavanje tenkova te streljane svih veličina. Još oko tisuću njemačkih vojnih i civilnih izvođača bit će poslano na druga mjesta u Litvi. Međutim, ugovorena je izgradnja samo petine zgrada u Rudninkaiu, što je potaknulo strahove da neće biti gotove na vrijeme.

Ministar obrane Laurynas Kasciunas pokušao je umiriti javnost rekavši novinarima da će njegovo ministarstvo dodijeliti ugovore za ostatak radova do kraja ove godine, kada istekne mandat njegove vlade.

image
Alexander Welscher/Dpa Picture-alliance Via Afp
image

Ovako bi trebala izgledati vojna baza za njemačke vojnike

Alexander Welscher/Dpa Picture-alliance Via Afp

Njemačka vlada zatražila je od parlamenta 2,93 milijarde eura za naručivanje 105 tenkova Leopard 2 A8, djelomično za opremanje litvanske baze, kako se navodi u strogo povjerljivom nacrtu proračuna koji je Reuters u lipnju dobio na uvid. Međutim, unutarnja politička previranja oko proračuna ugrožavaju obećanje Berlina da unaprijedi svoju vojsku.

Litva je povećala svoje izdatke za obranu na 3% bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine, a vlada premijerke Ingride Simonyte povećala je poreze kako bi podržala potrebe za obranu zemlje, kao što je baza, tijekom sljedećih nekoliko godina.

"Ako mi nismo sigurni, nema sigurnosti niti za njih", rekla je Simonyte novinarima na ceremoniji, misleći na Njemačku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 04:47