TEDROS O MAJMUNSKIM BOGINJAMA

Direktor WHO-a gay i biseksualnim muškarcima: ‘A da se možda seksate s manje partnera?‘

Savjetnik WHO-a za HIV, hepatitis i spolno prenosive infekcije, rekao je da ta sugestija stiže iz homoseksualnih zajednica

 Tedros Adhanom Ghebreyesus

 Ludovic Marin/Afp/Profimedia/Ludovic Marin/Afp/Profimedia

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) savjetovao je muškarcima koji su u opasnosti od zaraze majmunskim boginjama da na neko vrijeme razmotre smanjenje broja seksualnih partnera, prenosi Guardian.

Glavni direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus, rekao je tako da je 98% slučajeva majmunskih boginja, otkrivenih od izbijanja epidemije u svibnju, bilo među homoseksualcima, biseksualcima i drugim muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima. Pozvao je pripadnike ugroženih skupina da sami poduzmu korake kako bi se zaštitili.

- Zaražene osobe trebale bi se samoizolirati i izbjegavati okupljanja koja uključuju blizak fizički kontakt, dok bi muškarci trebali zatražiti kontakt novih seksualnih partnera - rekao je šef WHO-a.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti ne sugeriraju da muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima smanje broj seksualnih partnera, već da izbjegavaju kontakt kožom na kožu s ljudima koji imaju osip, a koji sumnjaju da bi mogao biti izazvan majmunskim boginjama.

Dužnosnici WHO-a naglasili su da se majmunskim boginjama može zaraziti tko god dođe u bliski kontakt s oboljelim ili njegovom kontaminiranom odjećom ili posteljinom. Upozorili su i da bi bolest mogla izazvati ozbiljnije posljedice kod djece ili trudnica.

image

Prosvjedi u New Yorku zbog nedostatka cjepiva za majmunske boginje

Jeenah Moon/Getty Images/Profimedia/Jeenah Moon/Getty Images/Profimedia

Od izbijanja epidemije u 75 država prijavljeno je više od 19 000 slučajeva, no smrtni slučajevi su zabilježeni samo u Africi.

- Vrlo dobro znamo da je jedan od glavnih načina oboljenja od ove bolesti bliski kontakt- kožom na kožu. Moguće je da se prenosi čak i kontaktom licem u lice - upozorila dr. Rosamund Lewis, tehnička voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije za majmunske boginje.

Andy Seale, savjetnik WHO-a za HIV, hepatitis i spolno prenosive infekcije, rekao je da su stručnjaci utvrdili da se epidemija majmunskih boginja "bez sumnje prenosi tijekom seksa", ali je dodao da još nisu zaključili radi li se o spolno prenosivoj infekciji ili ne.

Seale je naglasio kako sugestija homoseksualnim i biseksualnim muškarcima da smanje broj seksualnih partnera "stiže iz samih tih zajednica".

Dr. Hugh Adler, koji liječi oboljele od majmunskih boginja u Velikoj Britaniji, rekao je da se virus prenosi tijekom seksa te da seks s anonimnim partnerima, kojima se ne može ući u trag, pospješuje njegovo širenje.

Povjerenica Europske unije za zdravstvo, Stella Kyriakides,pozvala je u srijedu 27 zemalja članica bloka da pojačaju svoje napore u borbi protiv majmunskih boginja u EU, koju je nazvala "epicentrom epidemije". U pismu europskim ministrima zdravstva koje je vidio Associated Press, pozvala je na "pojačanu, usklađenu i koordiniranu akciju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:15