OZBILJNA PRIJETNJA

‘Direktan sukob NATO-a i Rusije vrlo brzo doveo bi do nuklearne razmjene i gotova priča‘

Sankcije u dogledno vrijeme neće ostvariti nikakav učinak. Rusija se očito jako dobro pripremila za dug sukob, kaže Marinko Ogorec

ukrajinski vojnici u istočnoj Ukrajini

 BULENT KILIC/AFP

Vojni analitičar Marinko Ogorec u Novom danu na N1 televiziji analizirao je aktualno stanje u Ukrajini.

- Na tom istočnom dijelu Rusi pomalo napreduju, dok su se na južnom dijelu kod Hersona stavili u stratešku obranu. Očito ne mogu napredovati na cijeloj bojišnici - komentirao je Ogorec.

Izostanak najavljenog ukrajinskog protuudara objasnio je nedovoljnom količinom snaga i opreme ukrajinskih snaga.

- Za protuofenzivu morate imati značajnu nadmoć u efektivama, u tehnici, a prije svega u zračnom prostoru, što Ukrajinci nemaju. Morate imati pokrivene sve tri dimenzije, veliku koncentraciju snaga i veliku nadmoć u zračnom prostoru. Mislim da im nedostaje dovoljno oklopnih sredstava za takvo nešto. Samo granatiranje nije profuofenziva - smatra vojni analitičar.

Komentirao je i izjavu dugogodišnjeg Putinovog saveznika Dmitrija Medvedeva koji je rekao da će ulazak Švedske i Finske u NATO rezultirati još većom akcijom Rusije.

- Mislim da je i to samo promidžbena retorika. To je sve u funkciji njihovih strateških interesa. Oni prijete od samoga početka, isto tako i druga strana prijeti raznim ofenzivama i ima svoju retoriku. U oba slučaja, koliko se zasad može vidjeti, još uvijek je sačuvana određena razina razuma tako da nema zveckanja nuklearnim naoružanjem. To je jedina svjetla točka ovdje. Drugih svjetlih točaka baš i nema - izjavio je Ogorec.

Rusija se pripremila za dug sukob

Vojni analitičar kaže i kako je činjenica da sankcije nisu učinkovite.

- Još uvijek nisu polučile gotovo nikakav učinak. Za očekivati je da u dogledno vrijeme neće niti ostvariti nikakav učinak. Rusija se očito jako dobro pripremila za sukob i da on može biti dugotrajnog karaktera - rekao je Ogorec za N1.

O prijetnjama da se planira ponovna uspostava Sovjetskog saveza, Ogorec kaže da se može stvoriti nekakva nova asocijacija ili struktura, ali to definitivno neće biti Sovjetski savjez.

- Mislim da je to jasno i čelnicima u Kremlju, ali opet kažem, ambicije i apetiti su jedno, a stvarnost i potencijali drugo. Povijest nas uči da povratka na staro ipak nema - rekao je.

Uvlačenje Poljske bilo bi kobno

Ipak, Ogorec razumije oprez Poljske koja se zbog takvih prijetnji dodatno naoružava.

- Bilo kakva agresivna retorika, pogotovo velike sile koja pokazuje da se ne libi ući u rat, prima se kao ozbiljna stvar. Bez obzira na to što do obnove Sovjetskog saveza neće doći, ali u glavama nekih vođa Kremlja očito jesu neke asocijacije - rekao je ističući da bi napad na Poljsku defitivno označio početak Trećeg svjetskog rata.

- Poljska je prije svega velika zemlja, članica NATO saveza. NATO savez bi na taj način bio direktno uvučen u taj sukob. Direktan sukob NATO saveza i Ruske Federacije vrlo brzo bi doveo do nuklearne razmjene i gotova priča - zaključuje Ogorec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:02