SUSJEDI U STRAHU

Dio članica NATO-a brine mogući odlazak Wagnerovih snaga u Bjelorusiju: ‘Ako te ubojice stignu, bit će opasno‘

Litavski predsjednik kaže da, ako Wagner rasporedi borce u Bjelorusiji, sve će susjedne zemlje biti suočene s još većom opasnošću od nestabilnosti

Pripadnici grupe Wagner u Rostovu na Donu

 Roman Romokhov/Afp

Istočnoeuropske zemlje NATO-a u utorak su upozorile da bi premještanje Wagnerovih ruskih plaćenika u Bjelorusiju stvorilo veću regionalnu nestabilnost, no glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je savez spreman braniti se od svake prijetnje.

"Ako Wagner rasporedi svoje serijske ubojice u Bjelorusiji, sve susjedne zemlje suočene su s još većom opasnošću od nestabilnosti", rekao je litavski predsjednik Gitanas Nauseda nakon sastanka u Den Haagu sa Stoltenbergom i čelnicima vlada šest drugih NATO saveznika.

"Ovo je stvarno ozbiljno i vrlo zabrinjavajuće i moramo donijeti vrlo snažne odluke. To zahtijeva vrlo, vrlo čvrst odgovor NATO-a", dodao je poljski predsjednik Andrzej Duda.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin stigao je u utorak u Bjelorusiju prema sporazumu koji je ispregovarao predsjednik Aleksandar Lukašenko, a kojim je u subotu okončana pobuna plaćenika u Rusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Wagnerovim borcima biti ponuđena mogućnost da se tamo presele.

image

Sastanak dijela članica NATO-a kao dio priprema za summit u Vilniusu 11. srpnja

Simon Wohlfahrt/Afp

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u utorak da je prerano nagađati o učincima prelaska Wagnerovih vojnika u Bjelorusiju, ali je istaknuo da je Savez spreman braniti se od bilo kakvih prijetnji.

"Poslali smo jasnu poruku Moskvi i Minsku da je NATO tu da zaštiti svakog saveznika, svaki pedalj teritorija NATO-a", rekao je Stoltenberg.

"Već smo povećali našu vojnu prisutnost u istočnom dijelu saveza i donijet ćemo daljnje odluke za daljnje jačanje naše kolektivne obrane s više snaga visoke spremnosti i više sposobnosti na nadolazećem summitu."

Stoltenberg je rekao da je pobuna pokazala da je Putinov "ilegalni rat" protiv Ukrajine produbio podjele u Rusiji.

"U isto vrijeme ne smijemo podcijeniti Rusiju. Stoga je još važnije da Ukrajini nastavimo pružati našu potporu."

Duda je rekao kako se nada da će prijetnja koju predstavljaju Wagnerove snage biti na dnevnom redu na samitu svih članica NATO-a u Vilniusu u Litvi od 11. do 12. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:19