ZABRANJENI BROD

‘Digli smo dron iznad Putinove ‘Šeherezade‘, u sekundi je nastao kaos. Pogledajte što radi posada‘

Jahta ‘Šeherezada‘, duga 140 metara i vrijedna oko 700 milijuna dolara, u luci je talijanskog grada Carrara skoro dvije godine

Jahta ‘Šeherezada‘ u talijanskoj luci Carrara

 Ipa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Ipa/abaca/abaca Press/profimedia

Novinari Radija Slobodna Europa odlučili su posjetiti jahtu ‘Šeherezada‘ koju se povezuje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. No neposredno nakon što je novinarska ekipa stigla u luku talijanskog grada Carrara, gdje je brod usidren od trenutka nametanja sankcija, netko je s palube jahte podigao dron, piše News In France.

Inače, ‘Šeherezada‘ je ruke talijanskih vlasti dospjela 5. lipnja 2022., nešto više od 3 mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Istraga talijanske financijske policije pokazala je da vlasnik jahte ima gospodarske i poslovne veze s ‘predstavnicima ruske vlade‘.

Mjesec dana kasnije doznalo se da je formalni vlasnik broda bivši predsjednik Rosnefta, Eduard Kudainatov koji je također pod sankcijama EU-a od 3. lipnja 2022.

11. ožujka američki list The New York Times izvijestio je da američke vlasti povezuju ‘Šeherezadu‘ osobno s Vladimirom Putinom. 21. ožujka 2022. tim oporbenog ruskog političara Alekseja Navaljnog objavio je istragu o jahti, rekavši da su njezinu posadu činili zaposlenici Federalne sigurnosne službe Ruske Federacije.

Jahta ‘Šeherezada‘, duga 140 metara i vrijedna oko 700 milijuna dolara, u luci je talijanskog grada Carrara skoro dvije godine. Cijelo to vrijeme jahta prolazi kroz modernizaciju, na što je upozorio Financial Times u kolovozu 2023. No, održavanje i modernizacija broda provodi se uz dopuštenje talijanskih vlasti, koje su za njegovog vlasnika napravile odgovarajuću iznimku iz režima sankcija.

U rujnu 2023. je ‘Šeherezada‘ napravila i kratak izlet te napustila suhi dok i uplovila u obližnju marinu Carrara. Od trenutka kada su jahtu zadržale talijanske vlasti, posada se promijenila te ju sada čine britanski državljani, a kapetan jahte je Englez Guy Bennett-Pearce.

Kad je ekipa Radija Slobodna Europa stigla do luke, s palube jahte lansiran je dron. Također, kad su se novinari čamcem približili ‘Šeherezadi‘ posada jahte je izašla na palubu opremljena vatrogasnim šmrkovima i spremna mlazom vode zaliti svakog tko bi se brodu previše približio.

Čamac s novinarima Slobodne Europe tada je zaustavila i talijanska policija, no ona je ekipi ipak dopustila snimanje, kao i da lansiraju vlastiti dron.

Ali čim se to dogodilo, i s palube ‘Šeherezade‘ ponovno je podignut dron, a novinarska ekipa je primijetila da nešto ometa rad njihove letjelice.

Novinari su uspjeli snimiti da je s dijelova jahte oljuštena boja. Inače, novinari i aktivisti koji prate sudbinu zaplijenjene imovine ruskih dužnosnika na zapadu, pribojavaju se da će ‘Šeherezada‘ jednog dana jednostavno nestati iz Italije.

Također, u luci su primijetili još jednu jahtu pod sankcijama - 76 metara dugu ‘Ebony Shine‘ koja pripada sinu predsjednika Ekvatorijalne Gvineje Theodoreu Obiangi Jr., a prije toga joj je vlasnik bio ruski milijarder Viktor Rašnjikov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:19