Osramoćeni Schröder

Detalji tajnog sastanka u Moskvi: ‘Putin mu je odgovorio nakon 10 minuta, stigao je privatni avion...‘

Schröderova supruga na svojem Instagram profilu objavila je bizarnu fotografiju ih hotelske sobe s čijeg se prozora vidi Kremlj u Moskvi

Soyeon Schröder-Kim, Vladimir Putin i Gerhard Schröder

 Instagram; AFP

Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder je u Moskvi zbog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na kojem će pokušati dogovoriti primirje u Ukrajini, kažu za POLITICO osobe upoznate sa slučajem.

Sastanak je završen nekad tijekom večeri, no detalji razgovora nisu poznati.

Schröderova supruga, Soyeon Schröder-Kim, tijekom večeri je na svojem Instagram profilu objavila fotografiju ih hotelske sobe s čijeg se prozora vidi Kremlj u Moskvi, a na slici drži skupljene ruke kao da moli za mir.

Schröder se u Njemačkoj našao na udaru žestokih kritika nakon što je odbio prekinuti sve veze s Moskvom nakon Putinove invazije na Ukrajinu. Čak je i nekoliko zaposlenika njegovorg ureda prošli tjedan dalo otkaz nakon što je Schröder odbio odstupiti sa svojih pozicija člana upravnog vijeća, odnosno člana nadzornog odbora ruskih energetskih divova Rosnefta i Gazproma.

Socijaldemokrat Schröder služio je kao njemački kancelar od 1998. do 2005. godine. Nakon toga, započeo je unosnu poslovnu karijeru u ruskim energetskim kompanijama.

Schröderov posjet Moskvi uslijedio je nakon posjeta Istanbulu s ukrajinskim političarem koji je dio pregovaračkog tima te zemlje s Rusijom.

Ukrajinci su željeli vidjeti može li Schröder pomoći u pokretanju kakvog dijaloga s Putinom, kazao je jedan izvor upoznat s nastojanjima bivšeg njemačkog kancelara.

Prošli tjedan, ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj, Andrij Melnik, sugerirao je da bi upravo Schröder mogao biti posrednik u razgovorima Moskve i Kijeva.

Dužnosnici njemačke vlade kazali su kako nisu upoznati sa Schröderovim inicijativama.

Otkako je Rusija 24. veljače napala Ukrajinu, pregovarači dviju zemalja održali su tri runde mirovnih pregovora u Bjelorusiji, no nije postignut nikakav napredak.

Prema izvještaju dostavljenom POLITICO-u, ukrajinska uvertira za Schrödera stigla je prošlog petka preko švicarskog izdavača Ringier-a, za kojeg je bivši kancelar radio kao konzultant, sve dok taj dogovor nije suspendiran nakon što je Putin krenuo u invaziju.

Jedan ukrajinski političar u Kijevu kontaktirao je glavnog izvršnog direktora Ringier-a, Marca Waldera, i zamolio ga da pošalje poruku Schröderu da bi ga njegova vlada željela iskoristiti kao posrednika.

O tome je obavijestio Schrödera, koji je pristao i u ponedjeljak je zajedno sa suprugom odletio u Istanbul. Sastanak je organiziran uz pomoć turskog ministarstva vanjskih poslova.

Schröder se u ponedjeljak poslijepodne u istanbulskoj palači Dolmabahçe sastao s ukrajinskom delegacijom, koju je predvodio Rustem Umerov, ukrajinski zastupnik koji je sudjelovao i u nedavnim pregovorima o prekidu vatre s Moskvom u Bjelorusiji.

Umerov je rekao Schröderu da bi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski želio da bivši kancelar iskoristi svoj odnos s Putinom kako bi ga pokušao nagovoriti barem na prekid vatre.

Visoki ukrajinski diplomat potvrdio je da je sastanak Umerova sa Schröderom koordiniran s uredom predsjednika Zelenskog.

Schröder je rekao da nije siguran hoće li ga Putin primiti u Moskvu, ali će pokušati pomoći. Ukrajinci su Schröderu dali smjernice o nekoliko ključnih točaka o kojima su spremni pregovarati, uključujući želju Ukrajine da uđe u NATO, status Krima i budućnost regije Donbas koju je Rusija priznala kao neovisnu samo nekoliko dana prije invazije.

Sastanak je prekinut nakon nešto više od dva sata. Na putu do zračne luke, Schröder je kontaktirao osobu blisku Putinu u Moskvi i objasnio što se dogodilo u Istanbulu. Pitao je hoće li ga Putin primiti. Deset minuta kasnije, Schröder je dobio zeleno svjetlo, ali mu je rečeno da čeka u Istanbulu do srijede kada će po njega stići ruski avion.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:50