POZNATO SVE

Detalji sprovoda princa Philipa: Prisustvovat će 30 ljudi, Harry i William razdvojeni!

Otkriveno je da braća Harry i William neće hodati jedan uz drugog u procesiji koja će pratiti lijes...
  
 Justin Tallis/AFP

Sprovod princa Philipa, supruga britanske kraljice Elizabete, održat će se ove subote u kapelici St. George koja se nalazi u sklopu dvorca Windsor u 15 sati po lokalnom vremenu.

BBC, koji je uzgred rečeno dobio više od 100.000 pritužbi da je javni servis pretjerao s količinom programa posvećenog smrti princa Philipa, prenosit će pogreb i procesiju. S praćenjem uživo počet će u 12.30 do 16.20, a navečer će kao i jutro također posvetiti dio programa pokojnom princu.

Broj prisutnih na obiteljskom i za kraljevske pojmove jednostavnom sprovodu zbog pandemije će biti 30, a ta brojka ne uključuje svećenstvo i nosače. Na dan sprovoda prinčev lijes bit će prenesen iz privatne dvorske kapelice do Državnog ulaza u dvorac Windsor. Bit će postavljen na posebni Land Rover, u čijem je dizajniranju sudjelovao sam pokojni princ, te prevezen u nedaleku kapelicu Saint George. U procesiju i svečani dio bit će uključeni čuvari i konjica, kao i neki pripadnici dijelova vojske povezani s Philipom. Dio obitelj koji neće sudjelovati u procesiji automobilom će se odvesti do kapelice. Za vrijeme posljednjeg ispraćaja princa iz dvorca svirat će orkestar, a članovi obitelji će hodati za lijesom. Među njima će biti i Charles, princ od Walesa. Kraljica će do kapelice stići Bentleyjem na začelju kolone. Predviđeni su počasni plotuni i zvonjava zvona.

Samo članovi obitelji ući će u kapelicu. Diljem zemlje će u 15 sati biti održana minuta šutnje za pokojnog kraljičinog supruga.
Nakon mise, vojvodu će pohraniti u dio kapelice za kraljevsku obitelj. U kapelici će biti izloženi, osim njegove zastave, mornaričke kape i mača, i neki drugi predmeti koji simbolički prikazuju Philipov život i službu.

Kraljevska obitelj je zatražila od građana da ne ostavljaju cvijeće kod rezidencije već da doniraju u humanitarne svrhe. Na dan sprovoda prestaje razdoblje žalosti za naciju. Kraljevska obitelj bit će još dva tjedna u koroti, ali će nastaviti s nekim javnim angažmanima noseći crne trake koje simboliziraju da su u žalosti.

Objavljena su i sva imena 30 osoba, koliko ih može prisustvovati pogrebu. Rečeno je da je kraljici bili teško ograničiti najužu obitelj. Otkriveno je, piše People, da braća prinčevi Harry i William neće hodati jedan uz drugog u procesiji koja će pratiti lijes. Između njih će biti njihov bratić Peter Phillips, sin princeze Anne, mlađe sestre njihova oca. Za vrijeme drugog dijela procesije, William će hodati uz Petera, a iza njih će biti princ Harry i David Armstrong-Jones, sin princeze Margaret, kraljičine sestre, piše People.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:27