NASMRT PRETUČEN

Detalji otkrivaju horor u policijskoj postaji nakon smrti male Danke: U zataškavanje uključena i Hitna pomoć?!

Policija je navela da je Dalibor Dragijević umro prirodnom smrću te da mu je kobnog 6. travnja pozlilo u postaji

Dalibor Dragijević, Danka Ilić

 Društvene mreže

Dalibor Dragijević (40), mlađi brat Dejana Dragijevića, osumnjičenog za ubojstvo dvogodišnje Danke Ilić u Boru, preminuo je u policijskom pritvoru nasilnom smrću, a u njegovom slučaju nadležni organi napravili su brojne propuste. Postavlja se pitanje zašto je Dragijević saslušavan satima bez prisustva odvjetnika, pa čak i da mu je bilo određeno policijsko zadržavanje u trajanju do 48 sati, iako se sumnja da spomenuto rješenje nije doneseno.

Tjednik Radar nedavno je otkrio da je obdukcija pokazala da je Dragijević umro nasilnom smrću, o čemu svjedoče brojne ozljede koje je imao na tijelu. Ipak, policija je u priopćenju navela da je Dragijević umro prirodnom smrću te da mu je kobnog 6. travnja pozlilo u policijskoj postaji i da je Hitna pomoć po dolasku na lice mjesta mogla samo konstatirati smrt.

Vijest da je Dragijević preminuo nasilnom smrću objavljena je još prošloga tjedna, a Više javno tužiteljstvo u Zaječaru čekalo je danima da im stigne obdukcijski nalaz, a kad se to konačno dogodilo, priopćeno je da će ga razmatrati i tek se onda objaviti.

Slučaj mučkog prebijanja čovjeka u policijskoj postaji šokirao je javnost u Srbiji. Iako je MUP izvijestio da je Dragijević preminuo tijekom policijskog zadržavanja, pojavile su se informacije da spomenuto rješenje nije bilo doneseno.

"Ako te organi reda sumnjiče za izvršenje nekog kaznenog djela i smatraju da im je potrebno vremena da o tome prikupe dokaze, poslije uhićenja ili tijekom informativnog razgovora mogu donijeti odluku da te zadrže, ali ne više od 48 sati. O tome vam moraju uručiti rješenje na koje se imate pravo žaliti. Od trenutka kad to rješenje bude doneseno, morate imati branitelja - ako niste u mogućnosti osigurati si ga, isti će vam biti dodijeljen po službenoj dužnosti", kaže izvor Nove.rs i dodaje:

"Kad ste u postaji poslije privođenja ili na razgovoru, imate pravo pitati namjeravaju li vas zadržati i tražiti da vam pokažu rješenje ako je odgovor potvrdan. Rješenje o zadržavanju moraju donijeti najkasnije u roku od dva sata i moraju vam ga uručiti. U rješenju mora biti navedeno za što vas terete, na osnovu čega, dan i sat uhićenja ili odazivanja pozivu na razgovor i to je trenutak od kojeg se računa početak zadržavanja".

Ukazuje na još jednu bitnu okolnost.

"U policijskoj postaji mora biti jedan policijski službenik koji odgovara za zadržane osobe i njihovu sigurnost. On ih prije uvođenja u ćeliju mora pregledati i oduzeti im predmete koje mogu iskoristiti za napad, bijeg ili samoozljeđivanje, ako to već nisu napravili policajci koji su ih priveli. O oduzetim predmetima izdaje se potvrda ili se podaci o njima unose u službeni zapisnik koji potpisuje zadržana osoba. Takvi predmeti vraćaju se pri otpuštanju, osim ako postoje zakonski razlozi za njihovo oduzimanje", objašnjava izvor.

Ipak, ovo nisu jedini propusti koji su učinjeni u spomenutom slučaju - mrtvozornik i Hitna pomoć morali su obavijestiti nadležne o ozljedama na Dragijevićevom tijelu koje su morali vidjeti kad su izašli na intervenciju.

Također, MUP je morao odmah suspendirati i pokrenuti postupak protiv policijskih službenika koji su ispitivali Dragijevića, makar do okončanja postupka, odnosno dok se ne utvrdi pod kojim je okolnostima smrt nastupila. No to nije učinjeno.

I dok se čeka odluka tužiteljstva, postavlja se pitanje za što bi policajci koji su saslušavali Dragijevića mogli biti optuženi.

"Sudeći na osnovi onoga što sam pročitao u medijima, jer uvid u predmet nisam imao, specifično je da za ono kazneno djelo, koje bi se inače stavljalo na teret policajcima, nije predviđena smrtna posljedica, barem u zakonskim okvirima. Tako za kazneno djelo iznuđivanje iskaza postoji stav koji predviđa nastupanje teške tjelesne ozljede, ali ne i smrtne posljedice. Također, za kazneno djelo zlostavljanje i mučenje isto nije predviđen stav koji predviđa da je kod osobe nastupila smrt", kaže za Novu.rs odvjetnik Denis Bećirić i dodaje: "Na tužiteljstvu je da najprije utvrdi postoje li elementi kaznenog djela, a zatim, ako postoje, da ga kvalificiraju, nepristrano i po zakonu".

Podsjetimo, policija je uhitila Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića, radnike JKP Vodovod, zbog sumnje da su ubili djevojčicu Danku Ilić za kojom se tragalo. Naknadno su privedeni i otac Radoslav te brat osumnjičenog Dragijevića, Dalibor, zbog sumnje da su mu pomogli ukloniti djetetovo tijelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:19