TIHA DIPLOMACIJA

Detalji intrigantnog dogovora SAD-a i Rusije: ‘U Moskvu je, netom prije invazije, otišao čovjek za specijalne zadatke...‘

Trevor Reed i Konstantin Jarošenko

 AFP

Rusija i SAD izvele su dramatičnu razmjenu zatvorenika, a razmijenjen je marinac koji je bio zatvoren u Moskvi za osuđenog ruskog trgovca drogom koji je služio dugu zatvorsku kaznu u Americi, kazali su visoki američki dužnosnik i rusko ministarstvo vanjskih poslova, piše The Guardian.

Iznenađujuća razmjena bi čak i u doba mira bila važan diplomatski manevar, ali sve je ovo neobičnije jer je izvršeno u trenutku kad je ruski rat u Ukrajini doveo odnose s SAD-om na najnižu točku u nekoliko desetljeća.

Predsjednik SAD-a Joe Biden je pohvalio oslobađanje Trevora Reeda, bivšeg marinca iz Teksasa, ali je rekao da pregovori koji su rezultirali razmjenom zatvorenika 'zahtijevaju teške odluke koje ne donosim lako'.

image

Trevor Reed

Alexander Nemenov/AFP

Reedov 'siguran povratak je potvrda da administracija povratak Amerikanaca koji su zadržani kao taoci i neopravdano zatvoreni u inozemstvu smatra prioritetom', kazao je Biden u svojoj izjavi.

Reed je uhićen u ljeto 2019. nakon što su ruske vlasti kazale da je napao policajca u trenutku dok su ga odvodili u policijsku postaju i to nakon noći žestokog opijanja. Kasnije je osuđen na devet godina zatvora, iako njegova obitelj i dalje tvrdi da je nevin, a američka vlada ga je opisala kao 'neopravdano zatvorenu osobu'.

SAD su se složile da Rusiji vrate ruskog pilota Konstantina Jarošenka, koji služi 20-godišnju kaznu zbog krijumčarenja kokaina u SAD. On je bio uhićen u Liberiji 2010. i zatim izručen u SAD.

image

Konstantin Jarošenko

Photo by Sputnik/Sputnik via AFP

Rusija je godinama zahtijevala njegov povratak, a istovremeno je odbijala apel visokih američkih dužnosnika da se Reeda oslobodi. On je bio blizu tisućitog dana u zatvoru, a zdravlje mu se u zadnje vrijeme pogoršavalo.

Visoki američki dužnosnik je opisao Reedov slučaj kao 'visoki proritet' za Bidenovu administraciju iz razloga koji uključuju njegovo zdravlje. Dužnosnik je kazao da je Jarošenko, čija je kazna sada preinačena, već odslužio najveći dio kazne.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je kazalo da je razmjena Reeda i Jarošenka bila 'rezultat dugog procesa pregovaranja'.

Iako dužnosnici nisu htjeli reći gdje se dogodila razmjena, u satima prije nego se dogodila uređaji za praćenje putničkih aviona su identificirali avion koji pripada ruskoj federalnoj službi sigurnosti (FSB) kako leti prema Ankari. Američki zatvorska uprava je također na svojim web stranicama tada naglo postavila informaciju da Jarošenko više nije u zatvoru.

Reed je u međuvremenu krenuo prema Sjedinjenim Državama, i to u pratnji Rogera Cartsensa, posebnog izaslanika Joea Bidena za talačke krize.

Ova razmjena zatvorenika je najvažnije oslobađanje Amerikanaca koji su u tamošnjoj kategoriji "nepravedno osuđenih" otkad je na vlast došla Bidenova administracija.

U izjavi je Reedova obitelj zahvalila Bidenu i drugim dužnosnicima 'jer su donijeli odluku da dovedu Trevora kući'. Među osobama kojima su zahvalili je i Bill Richardson, bivši američki veleposlanik u UN-u, nekadašnji guverner Novog Meksika i svojedobni Clintonov ministar energetike, za kojeg kažu da je putovao u Moskvu neposredno prije nego je započeo rat u Ukrajini u nadi da će osigurati Reedovo oslobađanje.

Richardson se tijekom godina prometnuo u pravog specijalnog operativca za ovakve situacije te je u niz navrata putovao u Sjevernu Koreju radi dogovora o oslobađanju nekih američkih državljana koji su ondje zaglavili u zatvorima. Lani je isposlovao i oslobađanje jednog američkog novinara iz Mjanmara.

image
Photo by AMMAR ABD RABBO/Auditoire via AFP

Reed je jedan od nekoliko Amerikanaca za koje se zna da su zatvoreni u Rusiji, a među njima je i košarkašica Brittney Griner, koja je pritvorena u veljači nakon što su vlasti izvijestile da joj je u torbi otkriven derivat kanabisa. Među zatvorenima u Rusiji je i Paul Whelan, kojeg su zatvorili zbog optužbi povezanih sa špijunažom za koje njegova obitelj kaže da su lažne. Nije jasno što će dalje biti s njihovim slučajevima nakon oslobađanja Reeda.

Reedovi roditelji su imali rijetku priliku da nasamo razgovaraju s Bidenom i američkim visokim dužnosnicima prošli mjesec. Tjednima prije su stajali uz rub ceste u Teksasu kad je prolazila povorka vozila u kojoj je bio Biden, u nadi da će mu privući pozornost. Kasnije su demonstrirali pred Bijelom kućom da bi na taj način zatražili susret, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:33