OMILJENA TERORISTIMA

Detalj koji mnogima nije promaknuo: Hamasovci naoružani kalašnjikovima iz Kragujevca?

Jurišna puška M70 u Kragujevcu proizvodila se u nekoliko verzija i omiljeno je oružje terorista širom svijeta

Militanti Hamasa puštaju taoce

 Profimedia/

Pripadnik Hamasa koji je u utorak obavljao primopredaju dvije izraelske državljanke djelatnicima Crvenog križa najvjerojatnije je bio naoružan jurišnom puškom jugoslavenske proizvodnje, jugoslavenskom verzijom "kalašnjikova" M70.

Tijekom prošlog stoljeća svoje verzije kalašnjikova uz Jugoslaviju proizvodile su Kina, Rumunjska, Mađarska i jedno kratko vrijeme Danska. Jugoslavenski kalašnjikov pod oznakom M70 od ostalih se razlikovao po preklopivom kundaku, koso odsječenom vrhu cijevi puške, tri proreza za hlađenje cijev, drvetu od tikovine svijetle boje, te tromblonskom i noćnom nišanu.

Na fotografiji puška koju nosi pripadnik Hamasa vizualno se podudara s karakteristikama koje ima M70 – ima preklopivi kundak, tri proreza za hlađenje cijevi te je obložena drvetom svijetle boje. Na fotografiji se nišan i završetak cijevi ne vidi najbolje. Ono što je malo zbunjujuće je dužina cijevi koja na fotografiji izgleda puno duža nego kod M70. No tu može biti riječ o optičkoj varci i kutu snimanja koji daje dojam da je cijev duža od onoga što je u zbilji.

Jurišna puška M70 u Kragujevcu proizvodila se u nekoliko verzija i omiljeno je oružje terorista širom svijeta. Dvije puške M70 teroristi su koristili u napadu u Parizu 2015. godine. Tada je Milojko Brzaković, direktor tvornice "Zastava oružje" iz Kragujevca potvrdio da su dvije puške pronađene u Parizu proizvedene u Kragujevcu u vrijeme bivše Jugoslavije za potrebe JNA te su se nalazile na teritoriju Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Tijekom istrage tog terorističkog čina utvrđeno je da su teroristi puške kupili od arapskog državljanina u Njemačkoj. Pušku M70 koristio je i pripadnik Islamske države 2020. godine prilikom terorističkog napada u Beču pri čemu je ubio četvero, a ranio 20 civila.

Ova puška bila je veliki izvozni proizvod SFRJ i slovila je kao najbolja inačica originalnog kalašnjikova. Tisuće komada M70 proizvedene su za Irak, Libiju, Bliski istok te u Afriku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:16