SPREMNI ZA IZBORE

Desničarski kartel u Italiji već dijeli fotelje, no izgledna postfašistička premijerka ima drugačije planove

Braća Italije zahtijevaju za se zapravo najvažniji resor ministra ekonomije i financija

Antonio Tajani, Giorgia Meloni i Matteo Salvini

 Tiziana Fabi/AFP

Talijanski Desni centar već dijeli ključne resore u budućoj vladi, iako do izbora manjka još osam sedmica. Desničarski kartel je posve siguran u pobjedu, jer mu ankete daju, u zbroju, 43 posto glasova, što znači da im svi suparnici gledaju u leđa.

Kako su se dogovorili prošli tjedan, na čelu koalicije bit će Giorgia Meloni (postfašistička Braća Italije), pa je njoj namijenjeno mjesto predsjednice vlade. Potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova ponovo bi tako bio Matteo Salvini (suverenistička Liga), dok bi Antonio Tajani (Forza Italia) dobio prestižno ali u unutrašnjim odnosima faktički nebitno mjesto ministra vanjskih poslova.

Struka za ekonomiju

Braća Italije zahtijevaju za se zapravo najvažniji resor ministra ekonomije i financija. Navodno je prvi u igri nestranački bankarski stručnjak Fabio Panetta, a uza nj menadžer Claudio Descalzi (za ministra ekonomskog razvitka), odnosno industrijalac Matteo Zoppas (za ministra industrije). Naime, Meloni naglašava, na užas svojih saveznika, da na ključnim ekonomskim mjestima želi kompetentne ljude, radije nego rasne političare. Očito i prije izbora želi umiriti Bruxelles i Frankfurt u pogledu evropske odnosno eurske orijentacije, nasuprot suverenizmu Lige.

Nije prošlo nezapaženo da je Mario Draghi, u godini i pô što je bio na čelu vlade nacionalnog jedinstva, više puta razgovarao sa Giorgiom Meloni, šeficom opozicije, pokazujući da cijeni nju i njezino mišljenje, pa i kad je s njom potpuno u raskoraku. Sa Salvinijem je, ako se ne varam, razgovarao samo jedan put, iako je bio šef stranke u Draghijevoj vladinoj koaliciji. Na Salvinija je teže osloniti se nego na Berlusconija.

Neko od istaknutih ministarskih mjesta vjerojatno će dobiti Ignazio La Russa, doglavnik Giorgie Meloni. Njezin najbliži savjetnik ostaje bivši zastupnik Guido Crossetto, dobroćudan i susretljiv div, ovog časa glavni kadrovik postfašističke stranke, ali u sjeni. Na istaknutome mjestu sastavljanja kadrovske križaljke je vođa kluba Braće Italije u Zastupničkom domu Francesco Lollobrigida (50), pravnik, izrazito vjeran šefici stranke, pa i zato što je muž njezine sestre Arianne.

Silvio Berlusconi (85) navodno se nećka biti predsjednik Senata. Popusti li, to će biti prvi put u 161 godini ujedinjene Italije da je na drugoj poziciji u državi (nakon kralja do 1946, a zatim predsjednika Republike) pravomoćno osuđeni kriminalac, zbog toga istjeran iz Senata i lišen odlikovanjâ.

Bez iskustva

Meloni (45) nema velikih upravnopolitičkih iskustava. Bila je 2006-2008 potpredsjednica Zastupničkog doma iz redova oporbe, a 2008-2011 ministrica za mlade u četvrtoj Berlusconijevoj vladi.

Salvini (47) već je bio vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova 2018-2019 u prvoj Conteovoj vladi. Po subjektivnoj ocjeni najgori otkako pratim talijansku politiku. Dopuštao je sebi da u pratnji televizijskih kamera zvoni po noći ljudima na portafon, pitajući ih raspačavaju li drogu… Ni Meloni ni Salvini nisu završili fakultete.

Tajani (u četvrtak 69), pravnik i novinar, bivši časnik Vojnog zrakoplovstva, potpredsjednik je Evropske pučke stranke. Sudjelovao je u osnivanju Berlusconijeve stranke Forza Italia 2014 i u noj je sada drugi čovjek. Bio je potpredsjednik Evropskog povjerenstva, pa predsjednik Evropskog parlamenta 2017-2019.

Panetta (63) član je Izvršnog odbora Središnje evropske banke. Bio je glavni ravnatelj Banke Italije, dok ga nije naslijedio Daniele Franco, sadašnji ministar ekonomije i financija u vladi Marija Draghija. I Panetta je bio Draghijev favorit. Descalzi (67) je ravnatelj naftnog kolosa Eni. La Russa (75) je odvjetnik. Potpredsjednik je Senata. Bio je ministar obrane 2008-2011 u četvrtoj Berlusconijevoj vladi. Sačuvao je sklonost gruboj šali, ali se čini da se već neko vrijeme ne upušta u tučnjave. Bit će to, možda, dream team – samo je pitanja kakav će biti san.

Zvjezdice se rasule kao latice sa sasušena buketa

Beppe Grillo, suosnivač i "garant" PoKreta 5 zvjezdica, vjerojatno je u ovom trenutku najjadniji među vodećim talijanskim političarima. Bezuspješno ucjenjujući a zatim samoubojstveno rušeći vladu Marija Draghija, PoKret se rasuo kao latice sa sasušena buketa.

Ostavši čvrsto pri odluci da se nitko ne smije kandidirati nakon dva mandata u Parlamentu, Grillo je uspješno dekapitirao dosadašnje vodeće likove. One koji su ga napustili naziva zombijima. Nijedna stranka više ne zove Zvjezdice u pomoć. Grillo ipak najavljuje pobjedu, anketama i logici uprkos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:18