STRAVIČNA SNIMKA

Desetomjesečna beba uopće nije u rukama Hamasa: ‘Predali su je drugim teroristima, šanse su male...‘

Videosnimke koje prikazuju teror i traumu koju je proživjela obitelj Bibas postale su viralne ubrzo nakon otmice

Obitelj Bibas

 /X

Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee izvijestio je danas kako je Hamas kontrolu nad nekim taocima u Gazi prenio na ‘‘druge terorističke skupine‘‘.

Pritom je istaknuo koliko je strašna situacija u kojoj se nalaze djeca i bebe mlađe od jedne godine koja su u zatočeništvu Hamasa više od 50 dana.

"Neki su tretirani kao plijen, i u određenim slučajevima prebačeni drugim terorističkih organizacija u Pojasu Gaze", napisao je na X-u.

Izraelska vojska navela je kako se među taocima koji su predani u nadležnost drugih terorista nalazi obitelj Bibas - roditelji Yarden (34) i Shiri (32) te njihova dva mala sina u dobi od 10 mjeseci i četiri godine. Pretpostavljaju da ih koriste kako bi se produljio trenutni sporazum o prekidu vatre, iako je nejasno gdje su točno, kao i u kakvom su stanju.

Obitelj je tijekom terorističkog napada 7. listopada oteo pripadnik Hamasa iz njihove kuće u kibucu Nir Oz i dao ih drugoj palestinskoj frakciji u Khan Younisu, gradu u južnoj Gazi koji je poznat kao uporište Hamasa.

Obitelj Bibas, posebno beba Kfir, postala je jedan od najprepoznatljivijih talaca - videosnimke koje prikazuju teror i traumu koju je proživjela obitelj postale su viralne ubrzo nakon otmice.

Niti jedan član obitelji Bibas nije do sada oslobođen u razmjenama zatvorenika, a prelazak u ruke druge terorističke skupine umanjio je nade za njihovo oslobađanje tijekom dvodnevnog produljenja prekida vatre, s namjerom oslobađanja još 20 izraelskih taoca u zamjenu za 60 palestinskih zatvorenika.

Unatoč diplomatskim naporima koji su rezultirali oslobađanjem 11 izraelske djece i majki iz zarobljeništva Hamasa u ponedjeljak navečer, devetero izraelske djece i tinejdžera, uključujući one iz obitelji Bibas, ostaju taoci u Gazi nakon četvrtog dana primirja. Produljenje prekida vatre za još dva dana ima za cilj olakšati daljnje pregovore i potencijalna oslobađanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:49