OPASAN TRETMAN?

Depilacije na TikToku su hit, brijač ponosan na uratke, dermatolozi u nevjerici: ‘Ljudi, netko će se udaviti!‘

Na snimkama je prikazano kako se omekšali vosak nanosi na lice, ali i na usta, vrat, ramena i prsa, a djelomice prodire u uši i nos
Kontroverzna depilacija lica
 Youtube

Videosnimke koje prikazuju tretman depilacije lica veliki su hit na društvenoj mreži TikTok, no stručnjaci za kožu upozoravaju na štetnost takvih eksperimenata, piše BBC.

Na snimkama je prikazano kako se omekšali vosak nanosi na lice, ali i na usta, vrat, ramena i prsa, a djelomice prodire u uši i nos. Nakon što se vosak stvrdne, odvaja se od kože.

Brijač koji je objavio neke od najgledanijih snimki ističe da je postupak dobar za kožu. No Britansko udruženje dermatologa (BAD) ističe da prodiranje voska u nos ili uši može biti opasno te se ne preporučuje.

Bizarne snimke donijele su brijačnici Kapsalon Freedom, koja se nalazi u Nizozemskoj, više od 800,000 pratitelja na TikToku.

Jedna od prvih snimki tretmana voskom, objavljena u studenome, imala je gotovo 84 milijuna pregleda, prenose nizozemski mediji.

Dijelovi osušenog voska koje je brijač izvadio iz nosa ili ušiju približio je kameri, kako bi pokazao dlake koje vire iz stvrdnute mase. Na snimci se vide lica potpuno prekrivena voskom, a u nosu su štapići za uši koji se koriste za protok zraka.

Brijač Renaz Ismael rekao je da je depilacija lica na Bliskom istoku, odakle je rodom, uobičajena. Ali tvrdi da je on tretman podigao na novu razinu.

- Ja sam prva osoba na svijetu koja je napravila depilaciju cijelog tijela. To nije loše za vašu kožu, rekao je za BBC News.

Ismael koristi hashtag #viral za promociju snimki, a neke su i uglazbljene. Napravio je kompilaciju snimki s TikToka te ih objavio na Facebooku, Instagramu i YouTubeu, no nisu privukle toliku pažnju kao na TikToku.

Alex Echeverri, koji radi u jednom brijačkom salonu u West Sussexu, izrazio je zabrinutost da bi drugi mogli pokušati slično.

- Zabrinuti smo da bi ovakav tretman mogao izazvati davljenje, rekao je Echeverri koji ima više od 20 godina iskustva.

- Kada nanosite vosak na lice ne možete ga kontrolirati. Vosak se stvrdne i mogao bi se stvrdnuti u dišnim putevima, upozorio je.

Londonska brijačnica čiji je vlasnik porijeklom iz Turske poručuje kako je vrlo neodgovorno depilirati tako veliko područje osjetljive kože.

BAD je zabrinut da bi videozapisi mogli rezultirati pokušajima kopiranja s lošim ishodom.

- Trendovi u ljepoti i zdravlju brzo se šire putem društvenih mreža. Depilacija voskom je traumatičan postupak za kožu, osobito za osjetljiva područja oko očiju. Ti se dijelovi kože mogu upaliti i nadražiti. U nekim slučajevima mogu se razviti gnojni prištići, kaže dr. Anjali Mahto.

Britanska zaklada za kožu izrazila je zabrinutost jer se na nekim snimkama vosak koristi na djeci iz osnovne škole.

- Ne bih taj tretman preporučila za djecu. Čini mi se razumnim staviti upozorenje. Na TikToku, ali i drugim društvenim mrežama mogu se naći brojne dezinformacije i potencijalno štetni savjeti o ljepoti tipa 'uradi sam'. Bilo bi dobro da se uvede stroga regulacija tog segmenta, rekla je dermatologinja dr. Emma Wedgeworth.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:02