GENIJALNI UM

Dečko s autizmom srušio svjetski rekord: Pogledajte nevjerojatan rezultat u slaganju Rubikove kocke

Max već drži nekoliko Guinnessovih svjetskih rekorda s različitim veličinama kocki

Rubikova kocka (ilustracija)

 Rahul Pannikottil/Alamy/Alamy/Profimedia

Max Park (21) iz Kalifornije jedan je od najpoznatijih "speedcubera" (profesionalaca u brzom slaganju Rubikove kocke) na planeti, a u ponedjeljak je postavio novi svjetski rekord - kocku je složio za samo 3,13 sekundi.

Mladić, kojemu je kao djetetu dijagnosticiran autizam, postavio je novi svjetski rekord u takozvanom natjecanju u rješavanju problema 3x3x3, prema World Cubing Associationu.

Max već drži nekoliko Guinnessovih svjetskih rekorda s različitim veličinama kocki i ima najbrže prosječno vrijeme za slaganje Rubikove kocke samo jednom rukom. Jedan je od aktera Netfilixovog dokumentarnog filma Speed ​​Cubers, o konkurentnom svijetu rješavanja Rubikove kocke.

Na Instagramu ima 170.000 pratitelja, a više od milijun puta je pregledan video njegovog novog rekorda. Maxovi roditelji, Schawn i Miki, rekli su kako je natjecanje i aktivnost slaganja Rubikovih kocki bio način da sinu pomognu u razvoju fine motorike.

Smatraju da je ključ za razvoj autističnog djeteta pronalaženje situacija u kojima se ono može družiti. "Nije mogao otvarati boce s vodom pa smo stalno tražili nešto što bi ga natjeralo da ojača svoju motoriku", dodali su. "Imali smo Rubikovu kocku u kući i on je pokazivao interes."

Osim motoričkih vještina, natjecanja su mu i odličan način za napredak i u drugim životnim situacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:45