SIMBOL STRADANJA

Davor Ivo Stier u Buči: ‘Pripremam izvješće o ruskoj agresiji na Ukrajinu i ratnim zločinima‘

Na kraju posjeta, bilo mi je posebno drago prije povratka susreti hrvatsku veleposlanicu Anicu Djamić, napisao je Stier

Davor Ivo Stier u posjetu Buči

 Instagram

Davor Ivo Stier na svome Instagram profilu izvijestio je javnost o posjetu Ukrajini. Tamo je otputovao s Vijećem Europe, a jučer je posjetio mjesto masovne grobnice u Buči.

-Jučer smo bili u Buči (kod križa na mjestu masovne grobnice) i Irpinu. Imali smo kasnije razgovore u Vrhovnoj vladi, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu pravosuđa i u Tužiteljstvu, kao dio pripreme za izvješće o ruskoj agresiji na Ukrajinu i ratnim zločinima. Na kraju posjeta, bilo mi je posebno drago prije povratka susreti hrvatsku veleposlanicu Anicu Djamić- napisao je na Instagramu član izaslanstva Hrvatskoga sabora pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća.

-Rusija implementira koncept koji je počela primjenjivati 2008. u Gruziji, koncept 'ruskog svijeta'. Na području SSSR-a, bez Baltika koji je već dio EU-a, imate proruske vlade, države koje su formalno neovisne, ali ništa bitno ne mogu odlučiti bez odobrenja od Moskve. Ta argumentacija Putina pokazuje da nije bilo proširenja NATO-a, ovu situaciju bismo vidjeli možda u Poljskoj. On očito sad mora prihvatiti to proširenje, ali ne želi da NATO ide dalje. Želio je na prostoru bivšeg SSSR-a imati rusku sferu utjecaja. To oni nazivaju ruskim svijetom, ništa se ne može odlučiti bez odobrenja Moskve- kazao je Stier na samom početku ruske invazije.

Podsjetimo, zbog masakra više od 400 civila u Buči ovoga travnja, Joe Biden je Putina nazvao 'brutalnim ratnim zločincem', te pozvao da mu se zbog toga događaja sudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:31