‘ČEKAMO VAS‘

Datum od kojeg strahuje cijeli svijet: ‘Sve je spremno. Kreću sa sjevera, istoka i juga‘

Ukrajina očekuje ponovnu opću rusku ofenzivu možda već idućih tjedana, a najviši sigurnosni dužnosnik kaže da i oni imaju svoje planove

Arhivska fotografija ruskog konvoja koji nikada nije došao do Kijeva

 Profimedia/

Oleksij Danilov, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine, ne isključuje mogućnost da ruski predsjednik Vladimir Putin pokuša još jedan sveopći napad na zemlju iz tri pravca - sa sjevera, juga i istoka - kao što se dogodilo prvog dana ruske invazije 24. veljače prošle godine, a moguće je i da se napad poklopi sa samom obljetnicom invazije.

Ukrajina se priprema za veliku eskalaciju od strane Rusije, možda već u iduća dva do tri tjedna, rekao je ovaj najviši sigurnosni dužnosnik ukrajinskog predsjednika za Sky News. Ističe da najteže borbe tek dolaze te navodi da će idućih nekoliko mjeseci biti ključni u definiranju tijeka rata.

Danilov je pozvao zapadne saveznike da pošalju više oružja, uključujući borbene lovce Typhoon Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Velike Britanije, ali i borbene zrakoplove drugih zemalja partnera.

"Rusija se priprema za maksimalnu eskalaciju", rekao je Danilov u intervjuu u utorak u svom sjedištu u glavnom gradu Kijevu. "Prikuplja se sve što je moguće, rade se vježbe i trenira".

Zapadni dužnosnik: ‘Nismo primijetili nešto za 24. veljače‘

"Koliko mi shvaćamo, sve je na stolu... Mogu reći da ne isključujemo nijedan scenarij u iduća dva do tri tjedna", kaže Danilov i dodaje da se ukrajinska vojska priprema za sve mogućnosti te da ovaj put ima znatno veću potporu zapadnih partnera nego prije 12 mjeseci. "One zemlje koje nam pomažu u našoj borbi počele su nam pružati maksimalnu pomoć".

No, jedan zapadni dužnosnik izjavio je kako još nisu primijetili neki znak koji bi upućivao na to da Rusija planira nešto konkretno na dan 24. veljače. "Nastavit ćemo pratiti to", rekao je on na briefingu za novinare. "Oni (Rusija) tradicionalno su pokušavali poduzimati akcije vezano uz neke datume. Ukrajinci također dolaze iz slične kulture u tom pogledu, ali nisam primijetio ništa ni s jedne strane što bi ukazivalo na to da imaju takve planove".

Danilov, pak, očekuje da će otprilike polovica od više od 320.000 vojnika koje je Rusija mobilizirala prošlog rujna, biti uključena u drugi val masovnog napada kad god da do njega dođe. Prvu polovicu ljudstva Kremlj je već rasporedio u Ukrajinu kako bi popunio prorijeđene ruske linije, nakon što su okupacijske snage Moskve pretrpjele značajne gubitke.

No, Ukrajina je također platila visoku cijenu u ubijenim i ranjenim pripadnicima ukrajinskih vojnih snaga i civilima, najviši ukrajinski sigurnosni dužnosnik predviđa da dolaze još krvaviji dani. "Svakako. Prošli smo kroz dugačko teško razdoblje, ali svjestan sam da glavne borbe tek dolaze i da će do njih doći ove godine, u roku od dva do tri mjeseca. To će biti mjeseci u kojima se određuje rat", rekao je Danilov .

‘I mi imamo planove, našim partnerima su poznati‘

To je i razlog zašto Ukrajinci očajnički trebaju da im zapadni partneri pošalju više smrtonosnog oružja te da ono dolazi brže. Zapad je napokon osigurano tenkove, prema nekim mišljenjima sa zakašnjenjem, a Kijev sada traži zapadne moderne borbene zrakoplove. "Bilo bi sjajno da to budu (RAF-ovi) zrakoplovi Typhoon. F-16 su također dobri", rekao je Danilov. "Svaka pomoć bi dobro došla", dodao je.

Nije stvar, ističe, samo u tome da se ruske snage ponovno naoružavaju i pripremaju za napad. "Mi imamo vlastite planove i oni su nam posve jasni", rekao je Danilov, dajući do znanja da su ti planovi tajna, iako ne za sve. "Oni nisu skriveni od naših glavnih partnera - Ujedinjene Kraljevine, SAD-a i drugih zemalja koje nam pomažu. Slijedit ćemo naš plan".

Konačni cilj je, navodi, povratiti sav teritorij koji su zauzele ruske snage, ne samo onaj od 24. veljače 2022. nego otkako je Rusija pokrenula svoju prvu invaziju na Ukrajinu još 2014. godine, okupiravši poluotok Krim i pružajući podršku separatistima u istočnoj regiji Donbas. "Sigurno ćemo pobijediti jer iza nas stoji podrška cijelog svijeta", zaključio je Danilov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:35