RADIKALNA POLITIKA

Danska želi spriječiti stvaranje geta: ograničit će broj ‘nezapadnjaka‘ u pojedinim četvrtima

Riječ je o izmjenama postojećeg zakona o suzbijanju ‘paralelnih društva‘
Prizor iz Kopenhagena, ilustracija
 Arctic Images/Alamy/Profimedia

Danska vlada predložila je zakon po kojem bi se postotak “nezapadnih stanovnika” smanjio na najviše 30% u “četvrtima u nepovoljnom položaju”, s ciljem da se izbjegne stvaranje kulturnih i religijskih geta.

Kako javlja britanski Guardian, riječ je o izmjenama postojećeg zakona o suzbijanju “paralelnih društva”. U dosadašnjoj verziji zakona navedeni su i precizni kriteriji po kojima se gradska četvrt službeno proglašava “getom”, no u novoj verziji taj će termin zamijeniti politički korektniji naziv “četvrt u nepovoljnom položaju”.

Radi se o četvrtima u kojima stanuje više od 1000 ljudi u kojima je više od polovice stanovnika “nezapadnog porijekla”, te koje ispunjavaju barem još dva od četiri kriterija: više od 40% nezaposlenih, više od 60% osoba između 39 i 50 godina bez srednje škole, stopa zločina je tri puta viša od državnog prosjeka, prihodi stanovnika su 55% niži od prosjeka za danu regiju.

Prema službenoj listi, koja se osvježava svakog prosinca, ukupno 15 četvrti u Danskoj ispunjava potrebne kriterije, a još 25 četvrti se smatraju “pod rizikom” od dolaska u “nepovoljan položaj”.

Prema novim izmjenama zakona, cilj je ograničiti postotak nezapadnih stanovnika u takvim četvrtima na najviše 30% u narednih deset godina. Postojeći zakon već predviđa smanjenje postotka općinskih stanova - namijenjenih socijalnim slučajevima- u takvim četvrtima na najviše 40% dostupnih stanova.

Danska već godinama ima jednu od najstrožih imigracijskih politika u Europi, koju je socijalistička premijerka Mette Frederiksen nastavila provoditi od dolaska na vlast prije dvije godine. Prema danskom Zavodu za statistiku, 11% od 5,8 milijuna građana Danske su porijeklom stranci, od kojih se 58% vode kao “nezapadni”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 11:58