ZELENA TRANZICIJA

Danska vlada predložila uvođenje jedinstvenog ugljičnog poreza kako bi ostvarili ambiciozni cilj

Novi porez pomogao bi Danskoj da postigne svoj cilj i do 2030. smanji emisiju stakleničkih plinova za 70 posto.

Danska industrija, Ilustrativna fotografija

 Ida Guldbaek Arentsen

Danska vlada predložila je u srijedu uvođenje jedinstvenog ugljičnog poreza kompanijama kako bi osigurala ostvarivanje ambicioznog cilja smanjenja emisije štetnih plinova.

Predloženim porezom od 1.125 danskih kruna (164,21 dolara) po toni ekvivalenta ugljičnog dioksida emisija ugljika smanjila bi se do 2030. godine za 3,7 milijuna tona godišnje, priopćila je vlada.

Porez se bazira na prognoziranoj cijeni dozvole za emisiju tone ugljika u 2030. godini od 750 danskih kruna, a plaćale bi ga teška industrija i energetski sektor.

Manje kompanije koje nisu dio europskog sustava trgovine dozvolama plaćale bi 750 kruna po toni.

"Cilj je te inicijative da tvrtke koje utječu na klimu plaćaju za svoju emisiju", rekao je ministar poreza Jeppe Bruus.

Vlada je također predložila da se izdvoji sedam milijardi kruna kako bi se tvrtkama pomoglo u zelenoj tranziciji i time na minimum svede rizik njihove selidbe u inozemstvo radi izbjegavanja novog poreza, rekao je Bruus.

Prijedlog predviđa nižu poreznu stopu za proizvođače cementa i kamene vune, uključujući i najvećeg danskog zagađivača, proizvođača cementa Aalborg Portland.

Novi porez pomogao bi Danskoj, jednoj od najbogatijih zemalja na svijetu, da postigne svoj cilj i do 2030. smanji emisiju stakleničkih plinova za 70 posto u odnosu na razine iz 1990. odnosno za oko 20 milijuna tona ekvivalenta ugljičnog dioksida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:35