BITKA ZA ARKTIK

DANSKA ŠAMARČINA PUTINU 'Sjeverni pol je naš! Otkrili smo greben koji ga spaja s Grenlandom'

 Wikimedia/AFP

S još svega 10 dana do Božića, Kraljevina Danska odlučila je prisvojiti vlasništvo nad Sjevernim polom.

Iako se čini kao zaplet nekog blagdanskog filma, ovaj bi scenarij ustvari mogao ovu malu skandinavsku naciju dovesti u sukob s Vladimirom Putinom i Kanađanima oko rudama bogatog komada zemlje.

Naime, znanstvenom studijom otkriveno je da je Grenland ustvari povezan s područjem gdje ispod leda leži Sjeverni pol i to zahvaljujući kontinentalnoj kori poznatijoj pod imenom Lomonosov greben.

S obzirom da je Grenland dio Kraljevine Danske, to državi daje pravo na svojatanje ovog područja, kazao je danski ministar vanjskih poslova Martin Lidegaard, dodavši da će Danska svoj zahtjev u ponedjeljak uputiti Ujedinjenim narodima. Od pet arktičkih država, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Norveške, Kanade i Danske, dosad su jedino Kanada i Rusija pokazale interes za ovim teritorijem.

- Ovo je povijesna prekretnica za Dansku, ali i za mnoge druge zemlje jer područje Sjevernog pola utječe na život mnogih ljudi. Nakon što je odbor Ujedinjenih naroda saslušao zahtjev utemeljen na znanstvenim podacima, sad je vrijeme za politički proces. Očekujem da će to trajati neko vrijeme, a odgovor će stići vjerojatno za par desetljeća - kazao je Lidegaard u petak u intervjuu za The Associated Press.

Dodao je kako se nada da će se arktičke nacije nastaviti "pridržavati pravila igre" kao što su to činile i do sada. Naime, 2008. godine, svi su pristali da će pitanje Sjevernog pola riješiti Ujedinjeni narodi.

Interes za Arktik sve više jača topljenjem leda uslijed globalnog zatopljenja, što osnažuje potencijal iskorištavanja prirodnih resursa i novih trgovačkih pravaca.

Smatra se da područje Sjevernog pola skriva 13 posto sveukupne svjetske zalihe neotkrivene nafte, kao i 30 posto plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:05