SVI TRAŽE DANKU

Dankin otac dao prvu izjavu nakon nestanka djevojčice, spomenuo je policiju i obitelj

Širi se potraga za nestalom djevojčicom Dankom Ilić (2)

Danka Ilić, potraga

 Cropix/društvene Mreže/

NOVO 22.20 - Miloš Ilić (30), otac nestale djevojčice Danke Ilić iz Bora, dao je večeras prvu izjavu nakon nestanka svoje kćerke u Banjskom polju prošlog utorka.

- Samo želim da se moja Danka vrati kući živa i zdrava! Policija radi svoj posao i ja njima vjerujem. Mi kao obitelj ćemo se oglasiti kada sve ovo završi - rekao je Dankin otac za “Blic”.


NOVO 15:45 Bojana Otović Pjanović, dužnosnica u Upravi kriminalističke policije Srbije koja na terenu rukovodi potragom za dvogodišnjom Dankom, Ilić koja je posljednji put viđena u utorak u mjestu Banjsko polje kod Bora otkrila je za Kurir u kom pravcu ide istraga, nakon objavljivanja video snimke iz Beča. Otkrila je i je li djevojčica čiji je nestanak prijavila majka, zaista bila na mjestu na kojem je to u prijavi navedeno.

- Postupanje je usmjereno na austrijsku policiju nakon dostavljanja snimke djeteta koje je u društvu dvije žene, strane državljanke uočene na teritoriju te zemlje, u cilju utvrđivanja nalazi li se na snimci nestala Danka. Na snazi je i žuta potjernica koja je raspisana preko Interpola u cilju dobivanja informacija zbog pronalaska djeteta kada se pojavi sumnja da se nalazi van teritorija Srbije. Veleposlanstvo Srbije u Austriji je izdalo priopćenje i uputilo apel svim građanima da o svim saznanjima obavijeste policiju Austrije ili Srbije.

Je li informacija o djetetu koje je primijećeno u Beču stigla preko platforme ‘Pronađi me‘?

Sustav za hitno obavještavanje javnosti o nestanku djece i maloljetnika ‘Pronađi me‘ se zatvara po pronalasku djeteta ili isteka roka od 48 sati od aktiviranja platforme, pri čemu se svim korisnicima procesa šalju podaci o zatvaranju aplikacije i potreba brisanja svih informacija.

Kada je istekao rok od 48 sati, platforma je zatvorena, i zaustavljeno je svako postupanje, pa navedena informacija da je dijete viđeno u Beču nije dostavljena preko platforme, već uz koordinaciju rukovoditelja UKP/SSK na mail adresu ministarstva.

- Procedura utvrđivanja je li prijavljeno mjesto nestanka zaista i pravo mjesto je višestruka. U konkretnom slučaju, preuzimanjem operativno taktičkih i tehničkih mjera potvrđeno je da se dijete u trenutku nestanka nalazilo na mjestu koje je majka navela u prijavi.

Postoji li sumnja da je dijete nelegalno prebačeno preko granice?

- Kada su u pitanju nestanci djece i kada se sumnja na kazneno djelo, uvijek polazimo od pretpostavke da je prelazak granice unaprijed pripremljen i da je veća vjerojatnost da se za prelazak koriste alternativni pravci kako bi se izbjegla granična kontrola, zaključila je.


12:10 MUP Srbije proširio je potragu na novu lokaciju u sklopu istrage za nestalom dvogodišnjom Dankom Ilić iz Bora. Naime, na terenu uz pratnju policije, nalazi se i bager koji je do jučer raščišćavao prostor.

"Policijska istraga ide u dva smjera, osim što se radi na provjeravanju snimke koja je nastala u Beču, a gdje se nalazi djevojčica koja podsjeća na Danku, radi se neumorno i na terenu, a sada je potraga usmjerena u ovom pravcu Banjskog polja", rekao je izvor za srpski Kurir.

Na terenu je prisutan i inspektor Uprave kriminalističke policije.

"Ovdje smo od jutros, ali ne znamo koliko će ovo trajat, ne ovisi o nama", rekao je kratko.


11:15 Policija nastavlja detaljnu istragu nestanka Danke Ilić (2) u različitim pravcima.

"Osim detaljnog analiziranja snimke djevojčice iz Beča s dvije državljanke Rumunjske, policija nastavlja i s terenskim radom u Banjskom polju", rekao je izvor za Blic.rs, a u mjestu je viđen i bager koji raskopava stari put. Policija je blokirala prilaz.


10:35 MUP Srbije je objavio fotografije žena snimljenih u Beču za koje se sumnja da su moguće otmičarke Danke Ilić, a srpski je privatni detektiv dao svoje viđenje cijele situacije oko nestanka dvogodišnje djevojčice iz Srbije. Više o tome pročitajte OVDJE.


10:15 Srpski portal Blic napravio je analizu podudarnosti fotografija djevojčice sa snimke s fotografijama djevojčice Danke koje je objavljivala njezina majka na društvenim mrežama, a sličnost je velika. Više pročitajte OVDJE.


9:15 Ujak malene Danke otvorio dušu, više možete pročitati OVDJE.


9:00 Austrijska policija počela je potragu za dvogodišnjom Dankom Ilić, a srpska policija je Europolu dostavila sve podatke i samu snimku koju je zabilježio jedan srpski državljanin koji živi u Beču. Kriminalistička služba pokrajine Beč objasnila je kako je slučajni prolaznik primijetio djevojčicu koja sliči na Danku u prisustvu dvije žene, a Interpol je raspisao žutu potjernicu za djevojčicom.

- Srpski državljanin koji živi u Beču, prema vlastitom iskazu je 30. ožujka oko 20 sati, na jednoj tramvajskoj stanici u centru grada vidio djevojčicu koja je nestala u Srbiji u pratnji dvije žene. S tim u vezi kontaktirao je srbijanske vlasti koje su se obratile bečkoj policiji sa zahtjevom za provođenje istrage, navela je bečka policija.

Oni su saslušali svjedoka i uzeli video snimku, a veleposlanstvo Srbije u Beču apeliralo je na građane da, ako prepoznaju djevojčicu, odmah obavijeste srpsku ili austrijsku policiju, prenosi Blic.

Srbin iz Beča Saša Božinović, predsjednik Srpskog kulturnog centra u tom gradu, ukazao je na jednu nelogičnost sa snimke koja se jučer pojavila i na kojoj se vidi djevojčica.

- Po reakcijama ovih žena, čudno je što je dijete bez kolica. Ovdje se nijedno dijete ne vozi bez kolica i majke ne puštaju djecu da hodaju po stanici, sve majke iz našeg Centra su ukazale na tu nelogičnost, rekao je Božinović, prenosi Blic.

Austrijska policija pokrenula je istragu, pa se osim za djevojčicom traga i za ženama sa snimke, za koje se sumnja da su državljanke Rumunjske.


06:00 - Od utorka se u Srbiji traga za malenom Dankom Ilić (2) koja je nestala dok je bila s majkom Ivanom i starijim bratom u Banjskom polju.

Majka je ispričala da je malena nestala dok je ona išla dati vode starijem djetetu. Policija je pregledala sve obližnje objekte, na terenu su bili vatrogasci i spasioci, a ispred obiteljske kuće nestale djevojčice dežura policijska patrola. Ivana i Miloš Ilić, otac i majka nestale Danke Ilić više su puta razgovarali s policijom.

Otac je prošao i poligraf, a majka ga je zbog trudnoće odbila, no iznova je saslušana ne bi li se prisjetila još detalja od dana nestanka djevojčice. Policija ju je odvela i na mjesto na kojem je Danka posljednji put viđena kako bi se napravila rekonstrukcija događaja, a teren na kojem je djevojčica nestala nadlijetali su i helikopteri. Potraga polako ulazi u kritičnu fazu, ne bude li bitnih pomaka u nekoliko idućih dana, sve bi se moglo pretvoriti u tzv. ‘cold case‘, hladni slučaj...

Policijska načelnica Bojana Otović Pjanović gostovala je u TV emisiji na RTV Pink gdje je govorila o nestanku djevojčice.

"Aktiviranje platforme je bilo u 19:10 sati, ali to ne znači da MUP nije istog trenutka po dobivenoj prijavi preventivno aktivirao sve granične prijelaze i pojačao kontrolu u svim mogućim pravcima. U 14 sati, malo ranije, možda minutu do dva, pojavila se policijska patrola na licu mjesta, minutu nakon dolaska oca, koji nije bio prisutan na licu mjesta. Istog trenutka kada dobijemo prijavu, kolega koji sjedi u dežurnoj službi on preventivno aktivira sve granične prelaze", rekla je Otović Pjanović, piše Blic.

U nedjelju je objavljena i snimka nastala u Beču, na kojoj se može vidjeti djevojčica sličnog uzrasta koja izgleda kao nestala Danka (2). Spomenutu snimku napravio je Srbin koji živi i radi u Beču.

Otović Pjanović govorila je i o majci nestale Danke Ilić i rekla da je majka u drugom stanju, i da se zbog toga nije podvrgla poligrafskom ispitivanju. Naglasila je da majka nije odbila poligrafsko testiranje, već da zbog njene trudnoće rezultati ne bi bili vjerodostojni.

"Majka je ključna, ona je prva bila na licu mjesta. Možda je i sad u policiji", rekla je.

Interpol je pokrenuo međunarodnu potragu za Dankom Ilić (2) nestalom u Srbiji prije šest dana. Na snazi je žuta potraga, koja se raspisuje u slučaju potrage za nestalim osobama ili zbog identifikacije osobe koja se ne može samoidentificirati. Kako piše na stranicama Interpola, djevojčicu možete prepoznati po visećoj bradavici ušne školjke na lijevom uhu, kao i madežu nepravilnog oblika na lijevoj nadlaktici, blago tamne boje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 23:19