BOLNICA U GAZI

Dani istine u zgradama al-Shife: Ako je IDF-ova verzija priče laž, Izraelu prijeti katastrofa

Jonathan Conricus iz bolnice u Gazi javio se videom u kojem prikazuje desetak pronađenih pušaka, metke, pancirke i uniforme
 -/Afp

Izraelska vojska drži kontrolu nad najmanje tri zgrade bolnice al-Shifa u pojasu Gaze, ispod koje američki obavještajci tvrde da se nalazi logističko sjedište Hamasa, zbog čega bi razvoj situacije u tom kompleksu narednih dana mogao definirati daljnji tijek sukoba.

Naime, ako se tijekom racije IDF-a uistinu pronađu dokazi da palestinski teroristi bolnicu i najranjivije sugrađane koriste kao ljudski štit, Izraelci bi međunarodnoj zajednici uspjeli koliko-toliko opravdati brutalne napade na al-Shifu kojima smo svjedočili proteklih dana. No, u slučaju da ne pronađu ništa, u velikoj su opasnosti za izgube i ono malo podrške saveznika koju imaju na raspolaganju nakon više od mjesec dana sukoba, čime bi ih se, de facto, prisililo za pregovarački stol.

Iako je operacija formalno tek započela, a informacije o stanju u al-Shifi se medijima zbog osjetljivosti situacije daju na kapaljku, glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus iz bolnice u Gazi javio se videom u kojem prikazuje desetak pronađenih pušaka, metke, pancirke i uniforme Hamasa za koje tvrdi da su ih pripadnici IDF-a pronašli iza uređaja za magnetsku rezonancu.

image
/Afp

Američki predsjednik Joe Biden je tijekom konferencije za novinare u San Franciscu, gdje se sastao s kineskim kolegom Xi Jinpingom, naglasio kako izraelske snage vode računa o sigurnosti liječnika, civila i pacijenata bolnice al-Shifa, glatko odbivši pozvati Tel Aviv na primirje.

- Hamas je već najavio da će napade nalik onom 7. listopada nastaviti raditi sve dok je Države Izrael, tako da samo naivni ljudi mogu misliti da će oni spustiti oružje ako ih međunarodna zajednica ‘lijepo zamoli‘ - objasnio je Biden, oglušivši se pritom na interni memorandum State Departmenta, u kojem više od 500 djelatnika njegove vlastite administracije traži od Bijele kuće da posreduje u prekidu vatre.

No, Biden je jasno rekao i sljedeće: - Jedino rješenje ovoga konflikta podrazumijeva dvije države. Izraelska okupacija Gaze bila bi velika podrška - čime je, osim što je izraelskim čelnicima koji posljednjih dana putem medija poručuju kako jedinim rješenjem smatraju preuzimanje kontrole nad Gazom, poslao vrlo diskretnu, ali nedvosmislenu poruku.

Dao je naslutiti da su američki dužnosnici već u intenzivnim pregovorima s arapskim zemljama u potrazi za prihvatljivim konsenzusom kojim bi se Palestincima ponudio teritorij u zamjenu za eliminaciju Hamasa.

image
-/Afp

S istim ciljem ovoga četvrtka u Izrael odlaze i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i njezin šef diplomacije Josep Borrell. Iako na Bliski istok dolaze odvojeno, europski dvojac iskoordinirao je opće ciljeve putovanja kako bi dokazao da je EU konačno spremna za slojevit i kompleksan diplomatski angažman u svom neposrednom susjedstvu.

- Predugo smo taj zadatak delegirali SAD-u i zbog ozbiljnosti trenutačne situacije dužni smo se i sami više angažirati - objasnio je Borrell nakon salve kritika na vlastiti račun koje su ga ipak potaknule da nakon više od mjesec dana i sam posjeti žarište sukoba.

U moru loših i uznemirujućih vijesti vrijedi posebno istaknuti one dobre, koje ulijevaju barem malo nade da bi se u dogledno vrijeme mogle početi nazirati konture primirja.

Naime, američki predsjednik Joe Biden na spomenutoj je tiskovnoj konferenciji potvrdio da je "blago optimističan" oko postizanja sporazuma za oslobađanje izraelskih taoca, a da napredak u pregovorima postoji potvrdili su i tajlandski diplomati koji su uključeni u proces jer se među otetima nalazi i najmanje 25 njihovih državljana.

Tajlanđani su, navodno, dobili posebne garancije Hamasa da će njihovi građani među prvima biti pušteni na slobodu te su za The Guardian poručili kako bi se to moglo dogoditi "već za nekoliko dana".

image
Khader Al Zanoun/Afp/Profimedia/Khader Al Zanoun/afp/profimedia

Podsjetimo, dosad su na slobodu puštena tek četiri taoca, a mediji navode kako su izraelski dužnosnici u intenzivnim pregovorima s Hamasom oko uvjeta oslobođenja još pedesetak njih, pri čemu će se prednost davati ženama i djeci.

Druga, ali nimalo važnija vijest odnosi se na reportažu koju je ove srijede objavio Reuters. Pozvavši se na tri dobro upućena izvora, agencija tvrdi kako je sam iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei vođi Hamasa Ismailu Haniyehuu ranije ovoga mjeseca poručio da se Teheran ne planira uključiti u sukob zato što ih palestinski teroristi nisu pravovremeno upozorili na brutalnost napada kojeg pripremaju.

Khamenei je, navodno, Hamasu ponudio jedino političku podršku, ali im je naglasio da na više od toga ne mogu računati, te je Haniyehua ljubazno zamolio da prestane vršiti javni pritisak na libanonski Hezbollah da se pridruži sukobu jer ni ondje nisu eksplicitno zainteresirani za direktan sukob s Izraelom.

- Probudili smo se i vidjeli smo da je počeo rat - objasnio je Reutersu jedan od prominentnijih članova Hezbollaha, pokušavši time dočarati do koje mjere zamjeraju Hamasu što ih nije uključio u detalje svog brutalnog napada na Izrael.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:03