IZ BRUXELLESA A. PALOKAJ>>>U TIJEKU SASTANAK

DAN ODLUKE Grčka ćedobiti novac, no ni to je neće spasiti od mogućeg bankrota?

Ministri financija država EU koje su u eurozoni počeli su danas kasno poslijepodne sastanak u Bruxellesu na kojemu su trebali izglasati odluku o davanju Grčkoj druge rate kredita od 130 milijardi eura u okviru mjera za spašavanje te države.

Iako nitko nije htio službeno potvrditi, već se na samom početku sastanka vidjelo da je raspoloženje pozitivno i da će ministri izglasati davanje te rate pomoći. Ipak, mnogi su rekli da “postoji još određen broj pitanja na koja tek trebamo dobiti odgovore od Grčke, ali i bankovnog sektora”.

Postoji strategija

Grčki ministar financija, Evangelos Venizelos, izjavio je u Bruxellesu da je njegova vlada ispunila sve kriterije u skladu s dogovorom i da su sve odluke koje je donijela u skladu s principima Europske komisije. Rekao je kako očekuje da će odlukom u Bruxellesu “biti označen kraj razdoblja nesigurnosti”.

No, ne dijele svi njegovo mišljenje jer su mnogi i dalje skeptični u vezi s tim hoće li te mjere biti dovoljne da se izbjegne i bankrot Grčke, pa bio to i “kontrolirani bankrot”. Mediji spekuliraju da je Njemačka već pripremila i strategiju kako postupati u tom slučaju, a neki diplomati su također upozorili da “ne treba odbaciti niti jednu mogućnost”. Ipak, u EU su uvjereni da će Grčka ostati u eurozoni i kažu da ne razmišljaju o alternativi u kojoj bi ta država bila izbačena iz nje .

Mjere koje je Grčka usvojila da bi dobila sljedeću ratu pomoći od 130 milijardi eura teške su za Grčku i zbog toga što će značiti otpuštanje oko 150.000 radnika iz javnih službi u sljedeće dvije godine.

Izvanredni izbori

Zato je proteklih dana bilo velikih nemira u toj državi. Cilj je da Grčka smanji dug sa 160 posto BDP-a, koliko je sada, na 120 posto.

Ipak, ni te mjere ne znače kraj priče jer će u Grčkoj za manje od dva mjeseca biti održani izvanredni izbori, a mjere koje je donijela sadašnja prijelazna vlada morat će provoditi buduća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 17:33