PIŠE INOSLAV BEŠKER

Dan neposluha u Njemačkoj: Stotine župnika prkose Vatikanu i blagoslivljaju gay parove

Građanski neposluh njemačkih svećenika protiv doktrine, i to bivše inkvizicije, uistinu je dosad neviđen
 Alberto Pizzoli/AFP

Dan neposluha - tako se zove današnja katolička manifestacija u Njemačkoj organizirana, piše Welt, u oko 100 župa, većinom na području bivše Zapadne Njemačke. Posrijedi su obredi na kojima će župnici blagosloviti istospolne parove, uz dlaku nedavnom dokumentu vatikanske kurijalne Kongregacije za nauk vjere koja je takve blagoslove jasno zabranila, jer da se ne smije blagosiljati nešto što je u svojoj biti grešno.

Nećemo blagosloviti ničiji grijeh, nego osobe, jer se "Božji blagoslov ne smije uskratiti onima koji ga traže", kažu župnici.

Ruka pomirenja

Dan neposluha organiziran je kao odgovor na apel #liebegewinnt ("ljubav pobjeđuje"), koji su promovirali katolički teolozi, svećenici i reformske inicijative Katoličke crkve poput Marije 2.0 u Porajnju.

Bernd Mönkebüscher, otvoreno homoseksualni župnik crkve sv. Janje u Hammu, kaže da inicijativa služi da pokaže kako postoji Katolička crkva koja "pruža ruku i gestu pomirenja" onim "parovima koji su se distancirali zbog negativnog stava" prema njima. Sredinom ožujka je počeo prikupljati potpise u korist blagoslova istospolnih parova, pa mu se pridružilo još 700 svećenika. Građanski neposluh protiv doktrine, i to bivše Inkvizicije, uistinu je neviđen.

Vatikan šuti, kao zaliven, nadajući se da će inicijativa proći kako je i došla, ostati "ispod radara". Nije malo kardinala koji su dokument Kongregacije za nauk vjere smatrali kontraproduktivnim, neoportunim i po stilu i po momentu.

Veliko vrenje

Katolička crkva u Njemačkoj, duboko potresena pedofilskim i drugim skandalima, ionako je u velikom vrenju, podvojena unutar sebe, dovoljno nabrušena da insistira na sinodalnosti protiv monopola biskupskih autoriteta, te da javno postavlja pitanja koja u Rimu smatraju zaključenima, poput svećeničkog ređenja žena.

Bivši predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Camillo Ruini izjavio je za dnevnik Il Foglio da postoji "opasnost od raskola u Crkvi" i optužio crkvu u Njemačkoj da se previše udaljila od nauka u pitanjima "svećenstva žena, ukidanja obveza celibata" i tako dalje.

"#liebegewinnt nije dakle samo znak solidarnosti s homoseksualnim parovima. To je ujedno i demonstracija da se teološke arbitražne odluke više ne prihvaćaju samo zato što dolaze iz Rima", piše Welt. Predsjednik Njemačke biskupske konferencije mons. Georg Bätzing ogradio se od Dana neposluha, objasnivši da to ne smatra "putom koji treba slijediti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 18:11