OSMA RUNDA

Dačić i Thaçi su blizu dogovora, Bruxelles vrši snažan pritisak

Visoka predstavnica Europske Unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton danas je u Bruxellesu pokušavala uvjeriti predsjednike vlada Srbije i Kosova, Ivicu Dačića i Hashima Thaçija, da postignu konačni dogovor o rješenju pitanja sjevera Kosova i normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Ovu rundu razgovora, osmu po redu, Ashton je nazvala odlučujućom jer je prije nje najavila da će to biti posljednji sastanak o tim pitanjima. Time je htjela izvršiti dodatni pritisak na obje strane da se konačno dogovore.

Danas poslijepodne, dok je susret još trajao, diplomatski izvori EU procijenili su da su strane izuzetno blizu dogovora, ali nisu mogli biti sigurni hoće li ga u ovoj rundi postići. Strane su se već dogovorile o osnivanju zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu, ali glavni problem ostaje pitanje koje će ovlasti imati ta asocijacija.

Srbija traži da općine imaju i neke izvršne ovlasti, pogotovo u policiji i sudstvu, a Priština se tome protivi. Uoči sastanka je predsjednik kosovske vlade Hashim Thaçi ponovio da Priština neće prihvatiti ništa što nije u skladu s Ustavom i zakonima Republike Kosova, a srpska delegacija je ponovila da neće prihvatiti ništa što nije u skladu s nacionalnim interesima Srbije i Srba na Kosovu.

Izvori u EU kažu da je premijer Ivica Dačić sklon dogovoru, ali za to treba potporu potpredsjednika vlade Aleksandra Vučića koji također sudjeluje u ovoj rundi razgovora. Srbi na sjeveru Kosova već su najavili prosvjede u slučaju prihvaćanja dogovora koji nije u skladu s njihovim očekivanjima.

Srbija je pod velikim pritiskom jer bez postizanja dogovora neće imati šanse za dobivanje datuma za otvaranje pregovora o članstvu u EU.

Kakav god bude dogovor, ni jednom ni drugom premijeru neće biti lako uvjeriti skeptičnu javnost da su doista uspjeli sačuvati nacionalni interes. Srbiji je jasno da bez normalizacije odnosa s Kosovom neće otvoriti pregovore o članstv i morat će priznati državnost Kosova . Priština će, pak, morati Srbima na sjeveru priznati poseban status, bez obzira na to kako će se taj status zvati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:28