TEŠKE RIJEČI

'DA JE CAMERON IMAO MUDA, DANAS NE BI BILO ISIS-a' Donedavni šef britanske vojske za uspon džihadista optužio premijera

British Prime Minister David Cameron pauses as he answers a question after delivering a speech at Ninestiles Academy in Birmingham, central England, on July 20, 2015. Conspiracy theories of a powerful Jewish cabal or a Western plan to destroy Islam must be challenged in efforts to counter radicalisation, Cameron said. AFP PHOTO / POOL / PAUL ELLIS
 PAUL ELLIS

Bivši šef britanskih oružanih snaga general Lord Richards optužio je aktualnog britanskog premijera Davida Camerona da je odgovoran za uspon Islamske države. Kako prenosi Guardian, Richards je u intervjuu kazao da Cameron 'nije imao muda' za suprotstavljanje džihadistima.

'Da je imao muda, pokrenuo bi [vojnu] akciju. Da su učinili ono za što sam se ja zalagao, danas ne bi bili u situaciji u kojoj jesu s ISIS-om. U Ukrajini, Siriji i Libiji imamo očiti nedostatak strategije i državništva', kazao je između ostalog Richards, koji je intervju dao Sir Anthonyju Seldonu, koji pak radi na biografiji Davida Camerona.

Richards je na čelu britanske vojske bio od listopada 2010. do srpnja 2013. godine, a lani je otkrio da je Cameron 2012. odbacio 'koherentnu vojnu strategiju' koja je uključivala napad na režim Bašara al-Asada čime bi se, prema njegovom gledištu, onemogućio uspon islamskih fanatika koji su u međuvremenu zauzeli velike dijelove Sirije i Iraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:54