RUSKI RULET

‘Da, brod ima nepobjedive rakete i tamo je po naredbi Vladimira Putina. Ostaje mu još jedna jaka karta...‘

Svi dosadašnji pokušaji kockanja pokazali su da je Rusija sila u opadanju, smatra vojni analitičar

Kazan uplovljava u Havanu

 Yamil Lage/Afp

Unatoč uzbuni u zapadnim medijima, rusko raspoređivanje dvaju ratnih brodova i dva pomoćna broda pokraj Kube ne predstavlja novu kubansku krizu", poručio je Richard Kemp, umirovljeni britanski vojni časnik u analizi za Telegraph.

Nuklearna podmornica Kazan jedno je od najpotentnijih oružja u moskovskoj floti, ali ne treba se zabrinjavati oko podmornice koju svi vide, tvrdi autor.

Cilj manevra je jačanje veza s Kubom u trenutku kad Vladimiru Putinu treba što više saveznika. Također, riječ je o dokazivanju da Rusija može rasporediti pomorske snage diljem svijeta. Međutim, s obzirom na to da polovica te flote otpada na tanker i tegljač, nije posebno impresivna", zaključuje Kemp.

image

Nuklearna podmornica Kazan u posjetu Kubi.

Yamil Lage/Afp
image

Ruska podmornica pred Kubom

Yamil Lage/Afp
image

Kubanci gledaju rusku flotu pred Havanom

Yamil Lage/Afp

Prema njegovim riječima, Putin bi rado živio u vremenima hladnog rata, ali ruska mornarica ne može se natjecati s američkim pomorskim snagama nigdje, a kamoli uz američki istočni bok. U Crnom moru, podsjeća također autor, rusku je flotu praktički potukla zemlja bez mornarice.

Nije teško prozreti ruske namjere koje stoje iza tog poteza, smatra Kemp. Naime, Rusija prvi put u pet godina s karipskim saveznikom u ovom dijelu svijeta organizira vojne vježbe. Vladimir Putin trebao bi posjetiti otok. Sve spomenuto događa se nakon što je u ratu u Ukrajini Zapad prešao nekoliko ruskih "crvenih linija". Washington je nakon toga, na traženje Kijeva, dao dozvolu da se američke rakete dugog dometa smiju ispaljivati na vojne ciljeve unutar Rusije. Prve američke F-16 očekuju se na nebu nad Ukrajinom za nekoliko tjedana. Ruski ratni brodovi, piše Telegraph, prema svemu sudeći, plove uz Kubu kao novo upozorenje zapadnim saveznicima, u pokušaju da ih se poljulja.

Američka administracija na sve je načine pokušala umanjiti ozbiljnost događaja. "Ovo su rutinski pomorski manevri. Događaju se u vrijeme svake administracije", poručio je jedan dužnosnik Pentagona, odbacujući kritike da ruski potez pokazuje slabost Joea Bidena. Međutim, u Americi se spominje kubanska raketna kriza, a kao najveći problem navode se navodno nepobjedive hipersonične rakete Zircon, kojima je opremljen jedan od brodova", navodi Kemp, prema čijem mišljenju, takvo razmišljanje "ima pogrešne temelje".

image

Vladimir Putin

Alexander Kazakov/Afp
image

Ruska podmornica Kazan

Yamil Lage/Afp

Prema njegovom mišljenju, ruska demonstracija moći otkriva Putinovu slabost. Nije uspio zaustaviti prelaženje crvenih linija, a ofenziva oko Harkiva se usporila. Taktika zastrašivanja pokazuje da mu je ostalo malo dobrih karata za igru. "Najbolju priliku ima ako uvjeri Bijelu kuću kako bi trebala pritisnuti Kijev da pristane na primirje prije američkih izbora i tako ga spasi od poniženja. Amerika bi trebala zadržati hladnokrvnost, a Putin će se morati povući. Svi dosadašnji pokušaji kockanja pokazali su da je Rusija sila u opadanju", smatra autor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 08:06