ANALITIČAR TABAK

‘Da bi popunili cijelu obrambenu zonu Rusima treba 1,5 milijuna ljudi. Znate li koliko ih imaju?

Kakvo je stanje u Bahmutu i kako stoje pripreme obje strane za očekivanu ukrajinsku ofenzivu, objašnjava naš vojni analitičar

Takozvani ‘zmajski zubi‘ na ruskoj obrambenoj liniji; ukrajinski vojnik ispaljuje projektil; oštećeni ruski helikopter; prizor iz Bahmuta

 Profimedia/Screenshot: Hanza Tv/

U podcastu ‘Prva linija‘ koji možete gledati na portalu jutarnji.hr i YouTube kanalu Jutarnjeg lista, bavimo se vojnim, obrambenim i sigurnosnim pitanjima s posebnim naglaskom na rat u Ukrajini. Naš stručni sugovornik u ovoj epizodi je vojni analitičar Igor Tabak s portala Obris.org. Video i audio snimku emisije možete naći pri vrhu teksta.


Na istoku Ukrajine gotovo 10 mjeseci traje bitka za grad Bahmut. Usprkos neprestanim napadima Rusi grad i dalje nisu potpuno osvojili, ali zato su pretrpjeli ogromne gubitke u ljudstvu. Velik broj vojnika sigurno je izgubila i Ukrajina, koja je sad u završnim fazama pripreme za očekivanu protuofenzivu. Kako je bitka za Bahmut utjecala na tijek rata, kada i gdje možemo očekivati ukrajinsku protuofenzivu i imaju li Rusi dovoljno vojnika da se odupru naletu Kijeva objašnjava nam vojni analitičar Igor Tabak.


Video snimku podcasta pogledajte ispod


- Borbe u Bahmutu neprekidno traju. Većinu tog vremena Ukrajinci su postupno bili bacani prema zapadu i jugozapadu i sad im je u najboljem slučaju ostalo oko 5 do 7 posto grada. Oslonac toga je kvart na zapadu Bahmuta s dosta velikim armirano betonskim strukturama - a takve zgrade najbolje izdržavaju teška ruska bombardiranja. Ali taj cijeli prostor, koji obuhvaća dva preostala izlaza iz grada, vrlo je mali, govori Tabak.

Zapadne obavještajne službe smatraju da su Rusi kod Bahmuta pretrpjeli izrazito velike gubitke, koji se mjere u desecima tisuća vojnika, što poginulih, što ranjenih. Glasnogovornik vojnog zapovjedništva za istočnu Ukrajinu Serhij Čerevati je pak prije nekoliko dana rekao da je u bitci za taj grad poginulo 100.000 ruskih vojnika. S druge strane, sigurno je i da su gubici ukrajinske strane veliki, zbog čega se sa Zapada nemalo puta propitkivalo koliko je mudra odluka Kijeva da taj grad, čija strateška važnost nije baš velika, toliko dugo brani.

- Te brojke uvijek su jako upitne. No, koliko god bile neprovjerljive, zadnjih se dana vidjelo koliko tu mrtvih ima. Čulo se da je omjer bio skoro pa jedan život za zauzeti metar. Tu se nedvojbeno trošilo jako puno ljudskih resursa i to je ono što je "ispucalo" snagu ruske zimske ofenzive. Oni su tu gdje je jesu, grad nisu zauzeli do kraja, a to je dalo vremena Ukrajincima da u miru u pozadini obučavaju novo prikupljene jedinice i usvajaju tehniku koja im je došla s raznih strana. Bahmut je tu Ukrajini kupio vrijeme, objašnjava vojni analitičar i dodaje da će Rusi osvajanjem Bahmuta dobiti tek pristup do idućih utvrđenih ukrajinskih linija koje su se gradile proteklih mjeseci.

Je li moguća ofenziva oko Bahmuta?

Upitan što će se u narednim tjednima dogoditi u Bahmutu, Tabak kaže da je lakše predvidjeti što se neće dogoditi.

- Ukrajinci su do sada bili dosta vješti u izbjegavanju opkoljenja. Kad vide da više ne mogu držati prostor, na vrijeme povuku težu tehniku, a potom i ljude pa Rusi zauzmu tek prazne prostore. Ako dođe do otpuštanja Bahmuta, već za 5,6 km zapadno slijedi Časiv Jar, a tu je i kanal koji služi kao prirodna prepreka te će odigrati bitnu ulogu u tom slučaju. Moguće je i da bi ukrajinska ofenziva mogla pasti oko samog Bahmuta - to je pitanje iznenađenja, a Kijev dosta računa na taj faktor.

Na pitanje kako se Rusi spremaju za očekivanu ukrajinsku ofenzivu i s kolikim ljudstvom uopće raspolažu, Tabak kaže:

- Oni već duže vrijeme grade utvrđene linije, što se vidi i na satelitskim snimkama. Kopaju se rovovi, postavljaju prepreke u više slojeva, a naročito u oblasti Zaporižje. No, te sve utvrđene linije su izuzetno duge jer tu govorimo o bojišnici dugoj skoro 1000 km. Sve te utvrde treba popuniti ljudstvom, a upravo u tome je Ruska Federacija tijekom rata bila najviše deficitarna. Prema nekim procjenama Rusi sada imaju oko 300.000 vojnika na raspolaganju, a za puno popunjavanje cijele obrambene zone, trebalo bi im oko milijun i pol ljudi, kaže naš sugovornik i dodaje da Ukrajinci upravo sada nizom akcija ispipavaju snagu i raspored protivnika na fronti.

Ukrajinske pripreme za ofenzivu

Iz raznih izvora spominje se da Ukrajinci za ofenzivu pripremaju minimalno 12, a možda čak i do 25 brigada.

- Svi se trude takve informacije ne otkrivati jer i neprijatelj gleda. Ponešto se detaljnije vidjelo u dokumentima iz Pentagona koji su procurili. Tu najvjerojatnije govorimo o 100.000 do 150.000 ljudi i o dosta zapadne tehnike, iako ona nije još sva stigla, poput tenka Leoparda 1. Tu je i pitanje obuke jer ima zaista različite tehnike za koju ljude treba izvježbati da je optimalno koriste. Uz faktor iznenađenja, sve ovo može dovesti do velikih pomaka, ali pitanje je koliko se isplati u startu biti jako optimističan, jer ako stvari krenu loše mogli bi Ukrajinci imati dosta štete i velikih žrtava. Treba dobro odraditi pripremu i odabrati prostor da bi se ostvario uspjeh, kaže Tabak i dodaje da se nada kako Ukrajinci neće svoju ofenzivu "rascjepkati" kao što su to Rusi učinili.

- Ima neke vrijednosti u koncertiranju svojih snaga na težišnu točku i onda prolazu kroz nju i probijanju linije. To Rusima, recimo, nikad nije uspjelo. Da, svi očekuju da će Ukrajinci krenuti u negdje u potezu od Dnjepra do Donjecka gdje je cilj doći južno do obala Azovskog mora i tako presjeći okupiranu zonu koju Rusi trenutno drže. Budući da to svi očekuju, možda je i baš zato upitno hoće li se tako odigrati. I prošli put su Ukrajinci najavljivali Herson pa se zaletjeli na dijametralno suprotnoj zoni ratišta. Naprosto, mora se voditi računa o efektu iznenađenja.

Upitan kad bi ukrajinska ofenziva mogla početi, naročito u kontekstu sve češćih poruka od strane zapadnih saveznika da ne treba žuriti, vojni analitičar kaže:

- Treba se sjetiti iskustva koja smo mi imali u Domovinskom ratu. Postoje neki krugovi na Zapadu kojima ne odgovora da se stvari jednom za svagda rješavaju na vojni način pa mogu predlagati svašta. Jasno je da materijala za veliku vojnu operaciju nikad nije dosta. Uz to, događanja uvelike diktira i vrijeme. Jedna ofenziva čarobnim štapićem neće preokrenuti cijelu situaciju pa ima smisla i pričekati s takvim djelovanjima. Ako operacija spektakularno ne uspije, trebat će dosta vremena da se krene u nešto novo, zaključuje Tabak.


Prethodne epizode podcasta Prva linija možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:51