ENERGETSKA KRIZA

Čuvari proračuna EU ne vjeruju Bruxellesu: ‘Nemamo novaca da odmah prekinemo ovisnost o Rusima‘

Procjenjuje se da je potrebno 210 milijarda eura za postupno ukidanje uvoza ruske energije do 2027., ali je samo 20 milijarda eura odmah dostupno Komisiji

Gazpromovo postrojenje za obradu plina; u krugu: Vladimir Putin

 Pavel Lvov/sputnik/sputnik Via Afp; Russian Look Ltd./alamy/alamy/profimedia/Pavel Lvov/sputnik/sputnik Via Afp; Russian Look Ltd./alamy/alamy/profime

Nadzornik proračuna Europske unije, Europski revizorski sud, bacio je u utorak u novom izvješću sumnju na glavnu strategiju bloka za okončanje kronične ovisnosti o ruskoj energiji.

Financiranje plana "možda će biti nedostatno za pokrivanje procijenjenih investicijskih potreba" za postupno ukidanje ovisnosti o ruskoj nafti, ugljenu i plinu, priopćio je Europski revizorski sud (ERS).

Europska komisija je nakon ruske invazije na Ukrajinu predstavila veliku strategiju za napuštanje ruskih fosilnih goriva prije 2030. godine.

Da bi u tome uspjeli, EU planira potaknuti proizvodnju obnovljive energije, poboljšati očuvanje energije i uvoziti fosilna goriva iz Sjedinjenih Država, Norveške i drugih zemalja.

Komisija planira mobilizirati 300 milijardi eura do 2030. godine u obliku zajmova i bespovratnih sredstava u sklopu takozvane strategije RePowerEU.

Sredstva bi se mogla povući iz neiskorištenih sredstava fonda EU-a za oporavak od covida-19, a novac bi se mogao preusmjeriti iz drugih postojećih fondova EU-a.

Procjenjuje se da je potrebno 210 milijarda eura za postupno ukidanje uvoza ruske energije do 2027., ali je ERS ustanovio da je samo 20 milijarda eura odmah dostupno Komisiji.

Sredstva će se dijeliti prema istim ekološkim, ekonomskim i demokratskim kriterijima kao i fondovi za pomoć u borbi protiv covida-19.

ERS je stoga utvrdio da sredstva, koja će se dodjeljivati, ne odražavaju specifične potrebe članica EU-a da se odmaknu od ruske energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:10