NAJVEĆI ULOV DO SAD

Curenje insajderskih informacija: FBI uhitio Rajata Guptu, člana Odbora direktora Goldman Sachsa

(FILES) This January 28, 2010 file photo shows Rajat Gupta, senior partner emeritus at McKinsey and Company las he listens during a televised session by Indian NDTV at the World Economic Forum in Davos. Rajat Gupta, a former director of Goldman Sachs and the longtime head of the prestigious McKinsey international consultancy, surrendered to the FBI October 26, 2011 on insider trading charges. An FBI spokesman said Gupta, who is facing charges linked to the insider trading scandal centered on hedge fund magnate Raj Rajaratnam, surrendered at 8:10 am (1210 GMT) and was due to later appear in a New York court. Charges against Gupta would mark a stunning reversal for one of America's elite executives. AFP PHOTO/ERIC PIERMONT
 AFP

Donedavno ugledni poslovni ekspert i član Odbora direktora banke Goldman Sachs , Rajat Gupta (62), predao se FBI-u koji je priveo kraju istragu o njegovu sudjelovanju u curenju insajderskih informacija. Gupti će biti suđeno u sklopu akcije saveznog tužitelja za Manhattan, tj. obračuna s burzovnim nelegalnostima, u kojoj je od kraja 2009. već optuženo 55 ljudi, a krivom proglašena 51 osoba.

Burzovna previđanja

Jedan od njih je i osnivač Galleon Hedge Fonda, milijarder šrilankanskog podrijetla Raj Rajaratnam, nedavno osuđen na do sada najvišu kaznu od 11 godina.

Na njegovu suđenju puštena je i snimka telefonskog razgovora iz 2008., u kojoj on kaže da mu je netko iznutra dojavio da će dionice Goldman Sachsa, u vrijeme kada je u tu banku financijer Warren Buffet uložio pet milijardi dolara, nasuprot burzovnim predviđanjima o rastu, pasti za dva dolara. Sada se tvrdi da postoji i snimka Guptina razgovora s Rajaratnamom koji mu je proslijedio povjerljivu informaciju i tako omogućio 17 milijuna dolara dobiti.

Zajedno s Rajaratnamom osuđen je i Anil Kumar iz konzultantske tvrtke McKinsley&Company koju je Gupta vodio do 2003. te u njoj zadržao značajne pozicije i nakon umirovljenja 2006. Otada je Gupta, kao najuspješniji poslovni čovjek indijskog podrijetla, ušao u odbore tvrtki Goldman Sachs, Proctor&Gamble i American Airlines, te u neprofitne organizacije, primjerice Fondaciju Gates.

Odvjetnici opovrgavaju

Dokaže li tužitelj optužnicu protiv Gupte, koju njegovi odvjetnici opovrgavaju naglašavajući da on “nije trgovao vrijednosnim papirima, nije izvještavao Rajaratnama kako bi on mogao trgovati i nije dijelio profit kao dio razmjene”, on će biti najviše rangirana osoba iz poslovnog svijeta osuđena za insajdersku trgovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:04