RAZOTKRIVENA

Cure osjetljive slike Putinove otimačice djece koju traži sud u Den Haagu, skandal u tišini trese Moskvu: ‘I to u crkvi!‘

Zovu je ‘pin-up‘ djevojkom Kremlja, a ICC ju je optužio zajedno s ruskim predsjednikom

Marija Lvova-Belova

 Mikhail Metzel/Afp

Ruski neovisni istraživački medij Verstka piše kako su se pojavile informacije da je vrhovna kremaljska dužnosnica za prava djece, odnosno Putinova povjerenica za dječja prava Marija Lvova-Belova, imala ili ima ljubavnu aferu s ruskim proratnim milijarderom. Informacije su se pojavile samo nekoliko tjedana nakon što se oglasila porukom u kojoj je naglasila važnost "obiteljskih vrijednosti".

"Sada je teško vrijeme za našu zemlju, a obitelj je okružje gdje se možete osjećati zaštićeno. Obitelj je mjesto gdje se možete osjećati sigurni u budućnost jer vas vole, prihvaćaju. Za nas su glavne obiteljske vrijednosti. Obitelj je za mene mjesto gdje dobivam energiju, ono što me tjera da se ujutro probudim i shvatim da ne živim uzalud", izjavila je Lvova-Belova ranije ovog mjeseca za državne medije.

No, sadržaj poruke je, blago rečeno, neprimjeren ukoliko je 39-godišnja Lvova-Belova doista u vezi ili je bila u vezi s Konstantinom Malofejevim, vlasnikom Cargrada, ultranacionalističke medijske kuće koja podupire rat u Ukrajini, budući da je u braku s pravoslavnim svećenikom Pavelom Kogelmanom od 2003. godine i imaju najmanje desetero djece, od kojih je petero posvojeno, a za sada nije poznato da je podnijela zahtjev za razvod, prenosi britanski The Times.

image

Vladimir Putin i Marija Lvova-Belova

Alexander Kazakov/Afp

Inače, Lvova-Belova postala je poznata svjetskoj nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) prošle godine optužio nju i ruskog predsjednika Vladimira Putina i izdao nalog za uhićenje zbog masovne otmice ukrajinske djece. Mnoga ukrajinska djeca, kako su upozoravale brojne organizacije i vlade te prenosili svjetski mediji, deportirana su u Rusiju na ‘preodgoj‘ i indoktrinaciju kako bi bila proruski nastrojena, smještanje u domove za djecu i posvajanje.

Verstka je objavila fotografiju Lvove-Belove i Malofejeva kako se drže za ruke na crkvenoj službi u Jekaterinburgu. Citiraju nekoliko izvora bliskih njoj i Malofejevu, kao i neimenovane dužnosnike u Ruskoj pravoslavnoj crkvi i Kremlju, koji su navodno potvrdili da su u vezi.

Lvova-Belova, koja nije komentirala izvješće Verstke, pokušavala se javno prikazivati kao tradicionalna supruga posvećena svojoj obitelji. U Rusiji je zovu "pin-up djevojkom Kremlja". Njezin profil na društvenim mrežama prikazuje je kao ženu odanu konceptu tradicionalne Rusije - tako je za vrijeme korizme prošle godine pozirala u ruskoj pravoslavnoj crkvi noseći tradicionalnu maramu, a kraj fotografije je napisala: "Željela bih, dragi moji, zamoliti za oprost one koje sam svojevoljno ili nehotice uvrijedila. Bila sam dovedena u napast!".

Pogoršanje odnosa patrijarha Kirila i Malofejeva?

Svog je supruga upoznala kad je bila tinejdžerica i pjevala u crkvenom zboru u Penzi, gradu oko 650 kilometara jugoistočno od Moskve. Jedno od usvojene djece para je tinejdžer iz Mariupolja, ukrajinskog lučkog grada koji su Rusi nedugo nakon početka invazije na Ukrajinu sravnili sa zemljom.

Malofejev, koji je sankcioniran na Zapadu zbog podrške ruskom ratu u Ukrajini, razveo se od svoje supruge prošle godine. Zanimljivo, razveli su se nakon što je on za državne medije rekao da bi "premlatio" svoju kćer ako se ikad odluči razvesti.

Vjeruje se da je njegov odnos s Lvovom-Belovom pridonio pogoršanju njegovih odnosa s patrijarhom Kirilom, poglavarom Ruske pravoslavne crkve, moćnim saveznikom Kremlja. Stvar će također biti neugodna za ruskog čelnika Vladimira Putina, koji je 2024. proglasio "Godinom obitelji" u Rusiji.

Kritičari komentiraju da je ova afera primjer licemjerja ruskih dužnosnika. "Propovijedanje vrijednosti kojih se sami ne pridržavate znači da ljude smatrate budalama", napisao je Abbas Galjamov, bivši pisac Putinovih govora i politički analitičar, koji danas živi u egzilu.

Podsjetimo, kako je prenio savjetnik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Anton Geraščenko, na stranici Cargrad nedavno je ruski prokremaljski i proratni propagandist Andrej Perla nakon ruskog raketiranja dječje bolnice u Kijevu objavio tekst pod naslovom "Dječja bolnica u Kijevu nije bio nesretan slučaj. Vrijeme je da to prepoznamo i prestanemo se bojati", kako je pisao Jutarnji list.

Geraščenko je tada na svojem profilu na X-u prenio tekst i izdvojio u objavi nekoliko okrutnih, nečovječnih i anticivilizacijskih citata, za koje je tvrdio da su preuzeti iz članka tog ruskog propagandista na stranici Cargrad:

- "Moramo uzeti u obzir - jednostavno i zastrašujuće: Tamo nema ljudi. Niti jedne osobe. Naše rakete ne ubijaju ljude. Tamo nema niti jedne osobe. Tamo su ne-ljudi".

- "Ako to ne prihvatimo kao datost, ako sebi ne zabranimo da ih smatramo ljudima, da ih sažalijevamo, spašavamo - sami ćemo oslabiti".

- "Dakle - jednostavno i strašno - ali ne smijemo se pravdati za udar na dječju bolnicu. Moramo reći: Želite li da ovo prestane? Odustanite. Kapitulirajte. A onda vas, možda, poštedimo".

- "Možda je vrijeme da se složimo da s one strane Dnjepra nema civilnog stanovništva? I da njihove gradove pretvorimo u ‘Gazu‘ - s jednostavnim i jasnim ciljem da spasimo našu djecu od smrti".

Tekst Andreja Perle, čini se, nije dostupan na stranici Cargrada, barem kako se čini kada se klikne na link na stranici neovisnog medija Novaja Gazeta, no ostao je trag na nekim drugim ruskim internetskim medijima, poput Cenzora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 16:33