UBOJSTVO BORISA NEMCOVA

Cure novi detalji egzekucije glavnog Putinova kritičara: ‘Ovaj agent FSB-a odigrao je ključnu ulogu‘

Ruske vlasti porekle su bilo kakvu umiješanost u njegovo ubojstvo

Prosvjed zbog ubojstva Borisa Nemcova

 Nikolay Vinokurov/Alamy/Alamy/Profimedia

Ruska tajna državna služba pratila je oporbenog političara Borisa Nemcova gotovo godinu dana prije nego što je ubijen 2015. godine, otkriveno je u novom istraživanju. Nemcov je bio bivši potpredsjednik vlade Borisa Jeljcina, te je smatran jakim kandidatom za preuzimanje zemlje. Nakon što je Putin preuzeo vlast 1999. godine, Nemcov je postao njegov glavni kritičar. Zagovarao je međunarodne sankcije protiv ruskog političkog vodstva, protivio se aneksiji Krima i zatražio je neovisnu istragu o obaranju malezijskog zrakoplova MH17 iznad istočne Ukrajine. Ubijen je u trenutku kada je otvoreno govorio protiv ruske vojne intervencije u istočnoj Ukrajini, 27. veljače 2015., samo nekoliko metara od Kremlja, i dan prije nego što je trebao predvoditi antiratni prosvjed.

Ruske vlasti tada su porekle bilo kakvu umiješanost u njegovo ubojstvo, a uhićeno je pet muškaraca čečenskog podrijetla. Međutim, istraga nikad nije ustvrdila tko je i zašto naručio ubojstvo. Novinarski istraživački tim Bellingcata, u suradnji s medijskim kućama The Insider i BBC, pronašao je dokaze da je Nemcova pratio vladin agent na 13 putovanja po Rusiji prije nego što je ubijen. Tijekom istrage Bellingcat se poslužio procurjelim rezervacijama letova i vlakova - nešto što je tim ranije koristio tijekom istrage o trovanju ruskih oporbenih čelnika Alekseja Navaljnog te Vladimira Kara-Murze.

Čovjek koji je pratio Nemcova zove se Valerij Suharev. Vjeruje se da je on bio zaposlen u glavnoj ruskoj sigurnosnoj službi FSB, odnosno bivšem KGB-u, odakle je potekao i sam Putin. FSB se sada povezuje sa sigurnosnom službom koja podržava Kremlj i Putinove zahtjeve.

Rusko crno tržište

Prema podacima do kojih je stigao Bellingcat, agent je posljednji put pratio Nemcova 2. veljače 2015., samo deset dana prije njegova ubojstva. Sve rezervacije letova i vlakova bilježe se u bazi podataka FSB-a pod nazivom Magistral. Baza se može koristiti za otkrivanje kretanja samih agenata. Te informacije često procure na ruskom "crnom tržištu". Novinar Kristo Grozev iz Bellingcata ranije je u intervjuu za Nedjeljni Jutarnji (25. veljače 2021.), nakon otkrića o trovanju Navaljnog, rekao da se podaci lako mogu kupiti preko brokera unutar Rusije. One se kupuju od više izvora zbog "vjerodostojnosti". Brokeri najčešće podatke dobivaju od korumpiranih službenika koji imaju pristup Magistralu.

Bellingcat je ranije iskoristio podatke s Magistrala kako bi istražio pokušaje atentata. U slučaju trovanja Navaljnog, primjerice, uspoređujući zapise o putovanjima i telefonskim brojevima, Bellingcat je ustvrdio da se tim za trovanje oporbenjaka sastojao od 20 agenata, koji uključuju kvalificirane liječnike, toksikologe i bolničare.

U slučaju Nemcov, istraživači su usporedili rezervacije za vlakove i let s dnevnikom putovanja agenta Suharova. Nemcov je putovao najčešće iz svog rodnog grada Moskve do Jaroslavlja - oko 250 kilometara od prijestolnice - gdje je predsjedao regionalnim parlamentom. Suharev je, čini se, znao planove Nemcova te je često dolazio u isti grad samo nekoliko minuta ili sati prije njega.

Pažljivo pratili Nemcova

U jednom od putovanja otkriveno je kako je FSB pažljivo pratio Nemcova. U ljeto 2014., kada je Nemcov putovao u Sibir, rezervirao je svoj let online 2. srpnja, nešto iza ponoći. Oko deset minuta kasnije i Suharev je rezervirao kartu za Novosibirsk, stigavši isti dan kad i Nemcov.

Bellingcat je ranije Suharova povezao s dva očita pokušaja atentata, usmjerena na istaknute kritičare Putina. Prva meta bio je Nemcovljev prijatelj i štićenik Vladimir Kara-Murza, također oporbeni političar. U svibnju 2015. Suharev je bio dio tima koji je otišao u ruski grad Kazan u isto vrijeme kad i Kara-Murza. Dva dana nakon što se Kara-Murza vratio u Moskvu, pao je u komu i doživio višestruko zatajenje organa. Taj put se Kara-Murza oporavio od očitog pokušaja trovanja. Drugi put je oporbeni političar otrovan 2017. godine, i još jednom je preživo. Druga meta bio je Navaljni, koji je otrovan živčanim agensom novičok, podrijetlom iz Sovjetskog Saveza. Bellingcatova istraga ustvrdila je da je FSB pratio Navaljnog do grada Tomska neposredno prije trovanja. Suharov nije bio dio tima "trovača". No telefonski zapisi otkrili su da je mjesecima prije trovanja Suharov razmijenio 145 telefonskih poziva ili poruka s najmanje četiri člana tima, kao i s višim časnikom FSB-a. Četiri od tih otkrivenih muškaraca bili su među sedam agenata FSB-a koje su vlade SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva sankcionirale zbog njihove umiješanosti u pokušaj atentata.

Ubojstvo Nemcova tada je izazvalo velike prosvjede u Moskvi. Tisuće su marširale u znak sjećanja na njega. Ruska vlada u svim je slučajevima porekla dokaze. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je komentirajući dokaze o Nemcovljevom ubojstvu za BBC: "Sve ovo nema nikakve veze s ruskom vladom. Izgleda kao još jedna izmišljotina".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 09:25