ipak suradnja!?

Cure novi detalji akcije u Siriji: Amerikanci su od Rusa tražili uslugu, odgovor je bio pozitivan

Podupiremo napore svake države, uključujući zemlje članice koalicije koju predvode Sjedinjene države, protiv terorista - priopćili su

Kućau kojoj se raznio čelnik ISIL-a

 Abdulaziz Ketaz/AFP

Rusija je u srijedu poduprla protuterorističke akcije SAD-a, odnosno ubojstvo čelnika Islamske države koji je ubijen u američkoj akciji.

Kako piše AFP, riječ je o rijetko viđenoj gesti savezništva u vrijeme povećanih napetosti između Moskve i Washingtona zbog ukrajinske krize.

- Podupiremo napore svake države, uključujući zemlje članice koalicije koju predvode Sjedinjene države, protiv terorista - priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. No, u isto vrijeme su pozvali na detaljnu istragu kojim bi se ustanovilo je li u američkoj akciji bilo nepotrebnih civilnih žrtava.

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je objavio kako je uklonjena "globalna teroristička prijetnja" nakon što se čelnik Islamske države raznio kada su pripadnici specijalnih američkih jedinica pogodili njegovo sklonište u Siriji. Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi preuzeo je vodstvo ovom zloglasnom terorističkom organizacijom nakon što je njegov prethodnik, Abu Bakr al-Baghdadi, također ubijen u američkoj akciji. Štoviše, dogodilo se to u istoj sirijskoj regiji i to 2019. godine.

Moskva danas poručuje kako je spremna surađivati sa svim zainteresiranim državama kojima je u interesu borba protiv zajedničke opasnosti od terorizma. Naglasili su kako je Rusija donijela odlučnu odluku da se suprostavi terorizmu, kao i da su dosad puno učinili na tom polju.

Istaknuli su svoju ulogu u sirijskom građanskom ratu.

Sve se to događa u vrijeme tenzija između Rusije i zapadnih zemalja, dok Washington optužuje Rusiju da planira invaziju na Ukrajinu.

U međuvremenu su isplivali i detalji atentata. Koliko je poznato, javlja CNN, SAD su se koordinirale sa Rusijom kako bi izvele akciju na sjeverozapadu Sirije. SAD je Rusiji dala do znanja što namjeravaju te su ih zatražili da se u vrijeme trajanja akcije suzdrže od bilo kakvih vojnih djelovanja u tom području. Ruske kopnene i zračne snage obično su prisutne u tom predjelu. No, kako je došlo do toga da se dvije strane dogovore još nije otkriveno, piše CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:09