MODI U AMERICI

Crveni tepih za čelnika druge svjetske velesile, zbog strogog vegetarijanca angažiran i vrhunski kuhar

U četvrtak će indijski premijer Narendra Modi biti dočekan s punim vojnim počastima u Bijeloj kući

Jill Biden, Narendra Modi i Joe Biden

 Mandel Ngan/AFP

Indijski premijer Narendra Modi u srijedu je započeo državni posjet Washingtonu koji se sve intenzivnije udvara Indiji unatoč tinjajućim nesuglasicama oko Ukrajine i ljudskih prava. Predsjednik Joe Biden priprema pune počasti za tek treći državni doček u svom mandatu za zemlju s više od milijardu stanovnika koja se smatra ključnim partnerom u rastućoj globalnoj konkurenciji s Kinom. Očekuje se da će Biden i Modi produbiti obrambenu i tehnološku suradnju dvije zemlje.

Modi, koji je doletio iz New Yorka gdje je pokazao indijsku moć javnom demonstracijom joge, započeo je posjet intimnom privatnom večerom s Bidenom u Bijeloj kući.

Međutim, dva dana pažljivo orkestriranih službenih događanja imala su nezgodan početak u srijedu poslijepodne, kad je Modi toliko zakasnio na planirani obilazak Nacionalne zaklade za znanost da je predsjednikova supruga Jill Biden krenula bez njega. Modi, koji je stigao oko 30 minuta nakon planiranog početka, ispričao se.

image

Narendra Modi i Joe Biden

Mandel Ngan/AFP

U četvrtak će zadnjih nekoliko desetljeća najmoćniji indijski čelnik biti dočekan s punim vojnim počastima u Bijeloj kući, obratit će se na zajedničkoj sjednici Kongresa i bit će upriličena svečana večera. Bijela kuća odabrala je vrhunskog kuhara iz Kalifornije za večeru za Modija, strogog vegetarijanca.

Neobično za čelnika koji često kritizira tisak, Bijela kuća je rekla da će Modi odgovarati na pitanja zajedno s Bidenom. Oni koji prate putovanje očekuju niz značajnih najava, uključujući vjerojatno dogovor s General Electricom o isporuci motora za prve domaće borbene zrakoplove u Indiji.

Dvije najveće svjetske demokracije vjerojatno će objaviti i dogovore o klimi, području u kojem se već dugo sukobljavaju, iako pristojno, o odgovornostima razvijenih naspram zemalja u razvoju.

Sjedinjene Države traže bliskije odnose s Indijom od kasnih 1990-ih, videći naciju kao istomišljenika i po pitanju izazova Kine i radikalnog islamizma.

U razgovoru s novinarima uoči posjeta, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby umanjio je povezanost s Kinom koju je državni tajnik Antony Blinken posjetio ranije ovoga tjedna u pokušaju snižavanja temperature nakon rastućih napetosti.

Ne radi se o slanju poruke Kini, rekao je Kirby.

"Produbljujemo i nastavljamo poboljšavati partnerstvo s Indijom, za koju vjerujemo da je doista postala sila za globalno dobro. I znamo da će Indija biti strateški partner u narednim desetljećima", izjavio je.

Ali implicitno je priznao strateški položaj Indije, rekavši: "Oni pokazuju sve veću predanost većem angažmanu u Indo-Pacifiku".

Bit će to Modijev prvi državni posjet Washingtonu, čast koju je Barack Obama iskazao njegovu prethodniku lijevog centra Manmohanu Singhu. Biden je već ugostio Modija kao dio samita takozvane četvorke, inicijative četiriju demokracija, uključujući Japan i Australiju, za koju se mnogi smatraju da se suprotstavlja utjecaju Kine u Aziji.

image

Jill Biden, Narendra Modi i Joe Biden

Mandel Ngan/AFP

Modi je razvio blizak odnos s Bidenovim prethodnikom Donaldom Trumpom tako što je organizirao masovni skup u svojoj rodnoj državi Gujarat za kolegu desničarskog populista.

Bidenova administracija obećala je da će se globalno više usredotočiti na ljudska prava, ali je zadržala blagi kontakt s Modijem, koji se suočava sa sve većim kritikama grupa za ljudska prava. State Department je u svom posljednjem izvješću o vjerskim slobodama ukazao na napade na manjine u Indiji i na izjave članova Modijeve stranke Bharatiya Janata koje se smatraju huškačkim.

Dva muslimanska člana Zastupničkog doma američkog Kongresa, Rashida Tlaib i Ilhan Omar, bojkotiraju Modijev govor.

Indija je dosad uglavnom dobro prolazila kod Sjedinjenih Država, uključujući po pitanju Rusije, koju Biden nastoji izolirati zbog njezine invazije na Ukrajinu. Modi je odbio pridružiti se zapadnim sankcijama Moskvi, koja je podržavala New Delhi tijekom hladnog rata. Indija je umjesto toga iskoristila rat kako bi kupovala rusku naftu po sniženim cijenama.

Prigušena američka reakcija u suprotnosti je sa sve češćim pozivima Kongresa da se Južnoafrička Republika kazni zbog njezina stava prema Rusiji.

Rick Rossow, stručnjak za Indiju u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je da Sjedinjene Države smatraju da je dugoročna zabrinutost oko Kine, o čemu se Indija slaže sa Sjedinjenim Državama, veća od bilo kakvog jaza u odnosu na Rusiju.

"Postojat će područja koja će se pojaviti u kojima ćete imati razilaženja. Ali konvergencija je dovoljno velika i mislim da će prevagnuti sve", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:04