DVA OKA U GLAVI

CRNOGORSKI PREMIJER U SRBIJI Milo Đukanović u Beogradu polaže vijenac na grob Zorana Đinđića

Srbi i Crnogorci žele obnovu platnog prometa između dvije države

Službeni dio posjete Beogradu premijer Crne Gore Milo Đukanović počinje danas polaganje vijenca na grob Zorana Đinđića, premijera Srbije ubijenog 2003. godine. Današnja vladajuća elita u Beogradu u to je vrijeme bila najžešći Đinđićev protivnik. Crnogorci se nadaju da će prva posjeta njihovog premijera Srbiji ubrzati rješavanje otvorenih pitanja: na primjer, Srbija i Crna Gora nemaju uspostavljen međusobni platni promet, nego se isplate obavljaju preko stranih banaka, uz više provizije i višednevna čekanja.

Za rješavanje tog problema u rujnu tijekom posjete Podgorici založio se i premijer Srbije Ivica Dačić, rekavši da posrednici na osnovu toga zarađuju na desetine milijuna eura provizije. Procjenjuje se da godišnja razmjena Srbije i Crne Gore prelazi 700 milijuna eura, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako bi riješile taj problem i uspostavile direktan platni promet, osnovana je međudržavna komisija za ekonomsku suradnju, koja je naložila Centralnim bankama da nađu rješenje i predlože ga vladama dvije države. Viceguverner crnogorske Centralne banke Nikola Fabris rekao je da nema formalne prepreke za uspostavljanje direktnog platnog prometa, ali da nijedna domaća banka nije zainteresirana za taj posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 06:21