RASKRINKALA C. TAYLORA

Crna pantera u Haagu: Dobila sam krvave dijamante

Naomi Campbell rekla je da nije željela svjedočiti jer se boji za sigurnost sebe i svoje obitelji
A picture grabbed on the site of the Special Tribunal for Sierra Leone shows British supermodel Naomi Campbell answering questions at the UN-backed Special Court for Sierra Leone in Leidschendam on August 5, 2010. Naomi Campbell today told a war crimes court she received a gift of "dirty-looking stones" she assumed was from Liberia's Charles Taylor after a 1997 dinner hosted by Nelson Mandela. Campbell was testifying before the court in The Hague about the so-called "blood diamond" gift from ex-warlord Taylor who is charged with murder, rape and enslavement. AFP PHOTO / SPECIAL TRIBUNAL FOR SIERRA LEONE = RESTRICTED TO EDITORIAL USE
 AFP

LEIDSCHENDAM - Poznati supermodel Naomi Campbell danas je konačno svjedočila pred Specijalnim sudom za Sierra Leone i potvrdila da je 1997. u Južnoafričkoj republici, nakon večere kod Nelsona Mandele na kojoj je bio i liberijski gospodar rata Charles Taylor, dobila na poklon nekoliko “neobrađenih, prljavih kamena”.

“Crna pantera” nevoljko je pristala dati iskaz na sudu. To je učinila tek pod prijetnjom zatvorske kazne, koja joj je upućena nakon što je godinu dana ignorirala pozive tužitelja. Kad se odazvala, tražila je status zaštićenog svjedoka, no ta joj molba nije ispunjena.

‘Poklon za tebe’

U središtu slučaja protiv Taylora našla se nakon što je glumica Mia Farrow, koja je prisustovala večeri, otkrila da je Campbell ispričala da joj je Taylor poklonio dijamante.

Iskaz manekenke, kojoj sudnica zbog prijašnjih ekscesa nije nepoznat teritorij, mogao bi biti važan za tužitelje, koji Taylora optužuju da je prodajom dijamanata kupovao oružje za pobunjenike RUF-a u Sierra Leoneu. Pomoću njega mogli bi dokazati da je Taylor bio u doticaju s krvavim dijamantima, što on negira.

Campbell je ispričala da je nakon večere, kad je spavala, čula kucanje na vratima sobe.

- Tamo su bila dva muškarca. Dali su mi vrećicu i rekli “Poklon za tebe” - prisjetila se. Dvojac se nije predstavio, a ona je vrećicu odložila kraj kreveta i zaspala.

- Otvorila sam je ujutro. U njoj je bilo nekoliko malenih kamena koji su izgledali prljavo - rekla je. Uz vrećicu nije bilo poruke ni objašnjenja.

- Idućeg jutra na doručku sam rekla Farrow i svojoj bivšoj agentici Carole White što se dogodilo. Jedna od njih je ustvrdila “to je očito Charles Taylor”, na što sam ja rekla “pretpostavljam da jest” - ispričala je Campbell. Na pitanje je li i ona vjerovala da joj je dijamante poslao Taylor rekla je kako je pretpostavljala da jest.

Dobrotvorna udruga

- Ne znam ništa o njemu. Nikad prije nisam čula za njega ni Liberiju ni za termin “krvavi dijamant”. Tako da sam samo pretpostavila da jest - priznala je. Objašnjenje zašto nije pitala tko joj šalje poklon bilo je jednostavno. - Darove dobivam stalno, u svakakva doba noći. Nekad bez poruke. Za mene je prilično normalno da dobivam darove - rekla je.

Kamenje je, objasnila je, dala Jeremyju Ratcliffeu iz Fundacije za djecu Nelson Mandela, jer ga nije htjela zadržati.

- Željela sam pronaći svog prijatelja Ratcliffea, kome vjerujem i koji čini izvrsne humanitarne stvari, da mu dam kamenje kako bi nešto učinio s njime - rekla je.

Flertovala s Taylorom?

- S njim sam drugi put o tome razgovarala 2009., kad je UN zvao mog odvjetnika da pita za kamenje. Na moje iznenađenje on ih je još uvijek imao - ispričala je Naomi, koja se nije mogla sjetiti da li se radilo o dva ili tri dijamanta.

Pritom je negirala iskaz Carole White, koja tvrdi da je Campbell na večeri sjedila kraj Taylora i da je s njim flertovala. White također tvrdi da je čula Taylora kako govori Campbell da će joj poslati dijamante. - To uopće nije istina - rekla je Naomi.

'Preko interneta sam saznala tko je on, ne želim ugroziti svoju obitelj'

Kad je primjetila da odgovara prije završetka pitanja, tužiteljica je u jednom trenu pitala Naomi Campbell je li nervozna. - Ja stvarno ne želim biti ovdje. Prisiljena sam na to, tako da samo čekam da ovo završi da mogu nastaviti sa životom. Ovo je vrlo neugodno za mene. Ne želim imati nikakve veze s tim. To je netko za koga sam na internetu pročitala da je navodno ubio tisuće ljudi i ne želim ni na koji način ugroziti svoju obitelj - priznala je poznata “crna pantera” i dodala da je iz tog razloga do sad nijekala da je primila dijamante.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 19:10