BLOKADA PROMETNICA

Crna Gora: Prosvjedi prosrpskog DF-a protiv manjinske vlade, nošeni i ruski simboli

Pojedini prosvjednici su uz srbijanske zastave, nosili zastave Rusije i samoproglašene Republike Donbas
 Screenshot: Youtube

Pristalice prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta (DF) blokirali su u četvrtak navečer ključne prometnice na ulazu u 15 gradova u Crnoj Gori protiveći se formiranju manjinske vlade u toj zemlji koju je najavio potpredsjednik crnogorske vlade i čelnik Ujedine reformske akcije (URA) Dritan Abazovič.

Riječ je o pristalicama DF-a, saveza kojeg predvode Andrija Mandić i Milan Knežević, dvojac kojemu je još uvijek u tijeku postupak pod optužbom da su pokušali zajedno s ruskim obavještajcima u listopadu 2016. izvesti državni udar u Crnoj Gori.

Povod prosvjeda bio je formiranje manjinske vlade koju bi predvodio Abazović, a u kojoj bi sudjelovali predstavnici manjinskih stranaka te prosrpske Socijalističke narodne partije (SNP), a trebala bi je podržati i Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića, ali ne i u njoj sudjelovati.

Prosvjednici su Abazovića upozorili da bi „ulazeći u koaliciju s Đukanovićem izdao volju birača“ s izbora održanih u kolovozu 2019. . Na njima je Đukanovićev DPS nakon tri desetljeća prvi put poražen na izborima, a vlast su preuzele tri koalicije predvođene Zdravkom Krivokapićem koji je kasnije postao premijer, Aleksom Bečićem koji je preuzeo čelno mjesto u parlamentu te Dritanom Abazovićem, koji je obnašao funkciju potpredsjednika vlade.

Tijekom prosvjeda diljem Crne Gore podgorički mediji su zabilježili da su pojedini prosvjednici uz srbijanske zastave, nosili zastave Rusije i samoproglašene Republike Donbas, ali se Mandić, odgovarajući na pitanje novinara nije htio odrediti o pitanju napada Rusije na Ukrajinu.

"To večeras na ovom skupu nije tema, a tome ćemo se sutra izjašnjavati", rekao je Mandić.

Crnogorski dužnosnici ranije su osudili agresiju Rusije na Ukrajinu.

Mirne prosvjede protiv manjinske vlade već nekoliko tjedana u Crnoj Gori, također organiziraju Demokrati, smijenjenog predsjednika parlamenta Alekse Bečića, a podržava ih i dio ministara iz smijenjene vlade Zdravka Krivokapića.

U crnogorskom parlamentu je prije tri tjedna, na incijativu Abazovićeve URA, podržane od oporbe predvođene Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića, izglasano nepovjerenje vladi Zdravka Krivokapića, a nakon toga smijenjen je i predsjednik parlamenta Aleksa Bečić, koji se priklonio Krivokapiću i njegovoj smijenjenoj vladi.

U crnogorskoj javnosti se spekulira da je projekt manjinske vlade propao i prije nego što je započet te da prosrpski SNP, koji je trebao biti dio manjinske vlade, nema podršku članstva za takav politički potez.

I sam Dritan Abazović u nedavnom obraćanju medijima nije isključio mogućnost odustajanja od koncepta manjinske vlade, rekavši da je moguće formiranje i tehničke vlade koja bi pripremila zakonske osnove za održavanje parlamentarnih i lokalnih izbora u većini crnogorskih općina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:42