‘PAKAO POŽUDE‘

Crkva sankcionirala biskupa koji se spetljao s autoricom sotonističko-erotskih romana: ‘Zaljubio sam se!‘

Novell je postao najmlađi španjolskim biskupom u dobio od 41 godine, a bio je visoko cijenjeni konzervativac

Xavier Novell Goma

 Ángel Cantero/Iglesia En Valladolid/Flickr/Cc By-sa 2.0

Najmlađem španjolskom biskupu oduzete su crkvene ovlasti, potvrdila je biskupska konferencija te zemlje, nakon što je objavljeno da se biskup oženio psihologinjom i autoricom romana sotonske fikcije i erotike.

"Kao što je javno poznato, biskup Xavier Novell Goma, biskup emeritus Solsone, sklopio je građanski brak s gospođom Silviom Caballol, 22. studenoga 2021., u gradu Suria, u provinciji Barcelona", stoji u priopćenju konferencije.

Svaki svećenik koji se pokuša vjenčati, čak i samo civilno, podliježe suspenziji, dodaje se u priopćenju.

Bio je visoko cijenjeni konzervativca

Novell je postao najmlađi španjolskim biskupom u dobio od 41 godine, a titulu je dobio u Salsonu 2010. godine. The Guardian navodi kako je mladi biskup bio visoko cijenjeni konzervativac, koji je navodno podržavao "terapije" preobraćenja homoseksualaca i egzorcizam. Također je izazivao kontroverze svojom podrškom katalonskoj neovisnosti.

Guardian piše da je Novell podnio ostavku još u kolovozu ove godine, navodeći osobne razloge, a skandal je izbio tjednima kasnije, kada se u javnosti pojavila informacija o vezi 52-godišnjeg španjolskog biskupa s autoricom sotonističkih erotskih romana. Jedan od njih je roman "Gabrijelov pakao požude".

Web stranica Religion Digital citirala je Novella: "Zaljubio sam se i želim raditi stvari kako treba".

O njegovoj odabranici zasad je poznato da je riječ o 38-godišnjoj spisateljici, kliničkoj psihologinji, koju izdavač njezinih knjiga "Lacre" opisuje kao "dinamičnu i transgresivnu autoricu koja je ostavila trag u izazovnom svijetu književnosti i poremetila naše moralne i etičke običaje".

Profil odabranice

Španjolski mediji intenzivno se bave 'profilom' biskupove odabranice, za koju navode kako je većina njezinih knjiga sotonska fikcija, a ostale su erotske. Svakom španjolskom katoliku dobro poznati par navodno se skriva podalje od javnosti i nisu aktivni na društvenim mrežama.

Novellu je sada zabranjeno obavljanje svih prava i odgovornosti svojstvenih biskupskoj funkciji, poručili su iz biskupske konferencije, ne isključujući i "druge moguće posljedice".

Mediji spominju da Novell traži posao kao agronom u regiji Barcelona.

Na stanicama izdavača novele Silvie Caballol "Trilogia Amnesia", navedeno je kako je autorica diplomirala kliničku psihologiju na Autonomnom sveučilištu u Barceloni, gdje je završila poslijediplomski studij zdravstvene psihologije. Navedeno je da je pohađala tečajeve seksologije, antistresne tehnike, joge, pa i tečajeve katoličke i islamske vjeroispovijesti.

Spisateljsku karijeru počela je 2015. godine, kao zagrižena čitateljica romantičnih i erotskih romana. "Sebe smatra osobom koja čezne za punim životom, bez ikakve sumnje, traženjem novih emocija i osjeta", navodi na stranicama španjolski nakladnik, dodajući kako autorica "uživa u novim iskustvima i znanjima".

Za drugo izdanje "Trilogia Amnesia", čija je cijena 24 eura, navode kako u njemu "didaktika i erotika postižu savršenu harmonijsku fuziju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 14:35